Στις κάλπες, για την εκλογή προέδρου, προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Πολωνοί. Αν και φαβορί για μία δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο της χώρας, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι του κυβερνώντος κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα έχασε από τον Αντρέι Ντούντα του αντιπολιτευόμενου εθνικού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 10 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Μία νίκη για τον 43χρονο ευρωβουλευτή Ντούντα, η πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη την τελευταία δεκαετία για την αντιπολίτευση, ισοδυναμεί με ήττα για την Πολιτική Πλατφόρμα, η οποία θα επιδιώξει την επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο.

Επειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η κεντροδεξιά Πολιτική Πλατφόρμα έχει οδηγήσει τη χώρα σε ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Στην πλειονότητά τους ωστόσο, οι Πολωνοί αισθάνονται ότι η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων είναι αποτέλεσμα της άδικης κατανομής των καρπών των κόπων τους, και είναι ανοιχτοί στην ανάδειξη νέων προσώπων στο πολιτικό σκηνικό.

«Ο νυν πρόεδρος – ο 62χρονος Κομορόφσκι – είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή του, τώρα θέλω κάτι καινούργιο. Είναι ώρα για αλλαγή, τέλος σε αυτήν την υποτονική προεδρία», λέει χαρακτηριστικά μία 22χρονη φοιτήτρια έξω από εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με το πολωνικό σύνταγμα, ο πρόεδρος της χώρας είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέγχει τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας και έχει λόγο σε ζητήματα εξωτερική πολιτικής.