Αυτό που ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες, από την εποχή του Πελέ, έγινε πλέον και επίσημο. Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας είναι ένας θίασος που περιοδεύει για να γεμίζει τα ταμεία της ομοσπονδίας και των επιτήδειων με εκατομμύρια δολάρια.

Η αποκάλυψη – από την εφημερίδα «Estadao» του Σάο Πάουλο – του πλήρους κειμένου της συμφωνίας μεταξύ της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας και της εξωχώριας εταιρείας ISE που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, την εμπορική και τηλεοπτική εκμετάλλευση όλων των φιλικών αγώνων της Σελεσάο από το 2006 εξέπληξε περισσότερο τον διεθνή Τύπο παρά τον τοπικό.

Λογικό αφού όλοι στη χώρα του καφέ γνωρίζουν πως τα φιλικά παιχνίδια της Σελεσάο έχουν πωληθεί στην ISE έναντι 1,05 εκατ. δολ. έκαστο.

Η διαρροή του πλήρους κειμένου προκάλεσε αρκετές παρεξηγήσεις για το ποιος αποφασίζει τη σύνθεση της ομάδας.

Επειδή η Εθνική Βραζιλίας θεωρείται η ιστορία του ποδοσφαίρου, όποιος ποδοσφαιριστής φορέσει τη φανέλα της αυτόματα πολλαπλασιάζει την αξία του.

Οι μάνατζερ εκμεταλλευόμενοι τα φιλικά παιχνίδια της Σελεσάο προωθούσαν τους παίκτες τους στην Εθνική, αυτοί έγραφαν δυο – τρεις διεθνείς συμμετοχές και μετά έπαιρναν μεταγραφή.

Η ISE για να προστατεύσει το προϊόν της και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, υποχρεώνει την ομοσπονδία να κατεβάζει την πρώτη ομάδα της είτε η Βραζιλία παίζει με την Αργεντινή είτε με την Γκαμπόν. Και επειδή το κόλπο με τους τραυματισμούς είναι παλιό η ISE ζητά πιστοποίηση από γιατρούς, ενώ ο αντικαταστάτης του τραυματία δεν μπορεί να είναι ο άγνωστος Χ που θέλει να προωθήσει ο μάνατζερ.