Φέτος αναμένεται ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά μετά το 2011 για τις εταιρείες από όλο τον κόσμο που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάνελ. Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς η Κίνα και η Ιαπωνία εκμεταλλεύονται την πτώση των τιμών λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας για να παραγάγουν περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για μεγάλη ανάκαμψη του κλάδου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχθεί πλήγμα από την υπερχρέωση εταιρειών που ήθελαν να επεκταθούν πολύ γρήγορα. Από το 2010 έως σήμερα το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ έχει υποχωρήσει κατά 66% και πλέον η ζήτηση για ηλιακή τεχνολογία έχει αυξηθεί σημαντικά. Για πρώτη φορά σε πολλά μέρη του κόσμου η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συναγωνίζεται την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ο κλάδος έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε σύγκριση με αυτόν που υπήρχε πριν από τρία χρόνια» δήλωσε ο Πάτρικ Τζόμπιν, αναλυτής της Credit Suisse. Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην Ασία θα ωφελήσει εταιρείες στην Κίνα, οι οποίες παράγουν πάνω από το 75% των φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλο τον κόσμο. Τις πωλήσεις τους προς τη χώρα αυτή αυξάνουν όμως και ξένες εταιρείες, όπως η αμερικανική SunPower Corp, η οποία τον Απρίλιο ανέφερε ότι η Κίνα είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Η Κίνα έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να παραγάγει μέχρι το 2030 το 20% της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές. Για να πετύχει τον στόχο αυτόν η κινεζική κυβέρνηση αύξησε τον φετινό στόχο για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στα 17,8 γιγαβάτ από περίπου 12 γιγαβάτ. Η Ιαπωνία μπορεί να εγκαταστήσει φέτος «πράσινες» μονάδες παραγωγής ενέργειας που θα δίνουν 12,7 γιγαβάτ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έπειτα από αυτήν της Κίνας. Η Ιαπωνία έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το 2011. © Bloomberg News