Η ζωή στο νησί των Μικρών Κυκλάδων μπορεί να είναι χαλαρή τους χειμερινούς μήνες, οι 140 μόνιμοι κάτοικοι όμως επισημαίνουν ότι η καθημερινότητά τους παρουσιάζει και προβλήματα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για τα θέματα υγείας, η έλλειψη μόνιμου γιατρού και φαρμακείου, οι φθορές στο λιμάνι που δεν έχουν επιδιορθωθεί είναι μερικά από αυτά. Γι’ αυτό και το ασυνήθιστο κάλεσμα για αποστολή… τζιτζικιών ξένισε πολλούς. «Παρακαλούμε μη δώσετε βάρος σε αυτή την ιστορία. Αλλωστε ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μπορεί το νησί να ακούστηκε, αλλά δεν μας καλύπτει» μας παρότρυναν οι κάτοικοι της Δονούσας.

«Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα στο νησί μας» λέει η Ειρήνη Μαρκουλή, η οποία τον χειμώνα ασχολείται με τα οικιακά και το καλοκαίρι όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι δραστηριοποιείται στον τουρισμό, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρεί. «Εντάξει η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι μια χαρά. Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι βασικό το θέμα του γιατρού. Δεν υπάρχει πάντα γιατρός. Συνεπώς φοβόμαστε μη μας τύχει κάτι».

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πως το νησί αυτή τη στιγμή δεν έχει εργάτη καθαριότητας. Επισημαίνει βέβαια και αυτός τις ελλείψεις στον τομέα της περίθαλψης. Υπάρχει, λέει, μόνο αγροτική γιατρός και η συγκεκριμένη έχει μείνει με τη θέλησή της παραπάνω διάστημα. Την τελευταία διετία κάθε 15 ημέρες έρχεται νέος αγροτικός από τη Νάξο. Ο γιατρός μάλιστα «κάνει και τον φαρμακοποιό. Αυτός διανέμει τα φάρμακα στους αρρώστους». Φαρμακείο δεν υπάρχει στο νησί και τα απαραίτητα σκευάσματα έρχονται με το καραβάκι, τον «Σκοπελίτη» από τη Νάξο. Επιπλέον, ενώ προβλέπεται δεν υπάρχει ούτε νοσοκόμα στο νησί, προσθέτει.

Το λιμάνι. Αλυτο παραμένει επίσης το πρόβλημα με τις φθορές που παρουσιάζει το λιμάνι από το 2004, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Δονούσας Μιχάλης Πράσινος. Συμπληρώνει μάλιστα ότι είναι αναγκαίο να γίνουν και εργασίες επέκτασης του λιμανιού, «έτσι ώστε να δένουν μεγαλύτερα καράβια καθώς και άλλα σκάφη (κότερα)».

Αντίθετα, η κατάσταση στις λοιπές βασικές υποδομές κρίνεται από τους κατοίκους ικανοποιητική.