Φέτος οι πρώτες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο, κατά την πρωινή παρατήρηση της 19ης Μαΐου 2015 στα Ανατολικά Σεκάνια και στην παραλία του Γέρακα.

Μάλιστα, ο εθελοντής εδώ και δύο χρόνια στον ΑΡΧΕΛΩΝ και από φέτος υπεύθυνος της Κατασκήνωσης και των Εθελοντών στο πρόγραμμα της Ζακύνθου, περιέγραφε πως «στο μονοπάτι για τα Σεκάνια υπάρχει ένα σημείο που έχει πολύ καθαρή θέα του ανατολικού κομματιού της παραλίας, όταν ξαφνικά είδαμε κάποια ίχνη θαλάσσιας χελώνας και στη μέση τους μπορούσες καθαρά να δεις μια φωλιά. Όταν φτάσαμε στη φωλιά το συναίσθημα ήταν υπέροχο γιατί καταλάβαμε ότι βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας τη πρώτη φωλιά της περιόδου ωοτοκίας και ότι πολλές ακόμα θα ακολουθούσαν».

Η Ζάκυνθος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής στη Μεσόγειο και συνήθως εκεί γίνεται και η πρώτη φωλιά στην Ελλάδα. Οι χελώνες Caretta caretta έρχονται στη Ζάκυνθο από διάφορα μέρη της Μεσογείου, συγκεντρώνονται από τον Μάρτιο – Απρίλιο στον Κόλπο του Λαγανά όπου ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία. Εκτός από τη Ζάκυνθο ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται συστηματικά και σε άλλες περιοχές ωοτοκίας όπως στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο, το Λακωνικό Κόλπο, την Κορώνη και σε τρεις περιοχές στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Κόλπος Μεσσαράς) καθώς και στον Αμβρακικό κόλπο.

Κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2014 (Μάιος –Οκτώβριος), όπου οι εθελοντές μας παρακολουθούσαν 75 χιλιόμετρα παραλιών, έγιναν συνολικά 2.945 φωλιές από τις οποίες προστατεύτηκαν 1.991, ενώ κατά τη νυχτερινή περιπολία, παρατηρήθηκαν 632 ενήλικες χελώνες. Χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ «σώθηκαν» 129.517 χελωνάκια (από τα 194.929 που εκκολάφθηκαν), φθάνοντας ασφαλώς στην θάλασσα.

Η «Πόλη μου» κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebook Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instanea για καθημερινή και άμεση ενημέρωση.