«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα. Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ».

Τάδε έφη χθες ο Παναγιώτης Λαφάζνης, στο περιθώριο της συνάντησης με τη Ρουμάνα Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρετού.

Το επιχείρημά του είναι ότι τέτοια εξέλιξη δεν επιβαρύνει μόνο τα νοικοκυριά αλλά συνολικά ολόκληρη την οικονομία, το κόστος παραγωγής όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, κατά συνέπεια δυσχεραίνει συνολικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας και την προσπάθεια ανάκαμψης.

Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσο είναι ενήμερος των απόψεων αυτών ο υπουργός Οικονομικων Γιάνης Βαρουφάκης. Διότι το σενάριο που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στους δανειστές, προβλέπει ότι και ο ΦΠΑ για το ρεύμα (σήμερα 13%) θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά μία μόναδα, στο 14%. Οι δανειστές βέβαια, επιμένουν ο ΦΠΑ στο ρεύμα να πάει στο 23%. Δεν έχουν μάθει προφανώς ότι δεν το θέλει ο Λαφαζάνης.

Αλλά δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει διαφορετική άποψη. Το ίδιο ισχύει και με τα περί ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, και την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών ενέργειας, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί δημοσίως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση, και είναι η καλύτερη προκειμένου η αγορά ηλεκτρισμού να πάψει να μονοπωλείται από τη ΔΕΗ, αφού η άλλη πρόταση είναι να «σπάσει και να πουληθεί η ΔΕΗ σε κομμάτια» (το μοντέλο της Μικρής ΔΕΗ), που ουδείς επιθυμεί.

Δεν υπάρχει μονοπώλιο

Αλλά ο Λαφαζάνης είναι και εδώ αντίθετος. Δεν υπάρχει μονοπώλιο- λέει- στην ελληνική αγορά, και θεωρεί ότι είναι λάθος οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις ακόμη και της Δανέζας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ που σε προ ημερών συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «Euractiv» καταφέρθηκε εναντίον της έλλειψης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Η Βεστάγκερ χαρακτήρισε μονοπώλιο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (σσ: η ΔΕΗ κατέχει το 98% της εμπορίας), είπε ότι αυτά «είναι κακά νέα για καταναλωτές και οικονομία», προσθέτοντας ότι ο περιορισμένος ανταγωνισμός επηρεάζει τόσο την παραγωγή και τη χονδρική πώληση, όσο και την εμπορία φτάνοντας στους τελικούς καταναλωτές, και επομένως μιλάμε για ένα μονοπώλιο.

Η Δανέζα Επίτροπος μίλησε και για τη ΔΕΗ λέγοντας ότι «κατέχει οιονεί αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη –το φθηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα– και κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει την αγορά αυτή και σε ανταγωνιστές, θυμίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει καταδικαστεί για το λόγο αυτό πέρυσι στο Ευρωπαικό Δικαστήριο».

Ομως ο Λαφαζάνης έχει διαφορετική άποψη. Επιμένει πως δεν υπάρχει κανέναν μονοπώλιο στην Ελλάδα, ότι η αγορά είναι ελεύθερη, να γίνουν επενδύσεις από ιδιώτες και να φτιάξουν εργοστάσια λιγνίτη, ενώ τάσσεται κατά του γαλλικού μοντέλου λέγοντας «δεν μπορούμε να δεχθούμε να πουλάει η ΔΕΗ τη δική της λιγνιτική παραγωγή ώστε να πουλάνε φθηνά οι ανταγωνιστές της».

Μέχρι σήμερα πάντως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε αποφύγει να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που φέρονται να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς και αφορούν στο κομμάτι της δικής του αρμοδιότητας, δηλαδή τα ενεργειακά.

«Κατεβασμένα ρολά»

Λέγεται ότι έχει «κατεβάσει τα ρολά» στους θεσμούς, και στο υπουργείο ακούγεται μάλιστα η εξής ιστορία. Προ ημερών επισκέφθηκαν το υπουργείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι περίμεναν να συναντηθούν με κάποιον εκπρόσωπο, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Προφανώς και η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε τι θα συμβεί, αν και εφόσον τα μέτρα για τα ενεργειακά (αύξηση ΦΠΑ στο ρεύμα, δημοπρασίες ρεύματος), ενσωματωθούν στο τελικό πακέτο της συμφωνίας, οπότε ο Π. Λαφαζάνης θα κληθεί ως καθύλιν αρμόδιος υπουργός να τα ερφαρμόσει.