Με στόχο να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις επόμενες 10 ημέρες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδοτική στήριξη από την ευρωζώνη προσέρχεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μεταβαίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες από το Λονδίνο και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, οι οποίοι θα ταξιδέψουν από τη Αθήνα θα έχουν νέο τετ α τετ με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για την αποσαφήνιση των δύσκολων σημείων της επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group για την προπαρασκευή των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ενώ νέα τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί και εντός της ημέρας.

Το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών οριοθετήθηκε εκ νέου χθες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ αναφέρθηκε στη διάθεση συμβιβασμών με τους ευρωπαίους εταίρους, στο βαθμό που με την επιδιωκόμενη συμφωνία επιδιώκονται οι εξής στόχοι:

Αντιμετωπίζεται μέσο - μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, έως ότου η χώρα εξέλθει με ασφάλεια στις αγορές, με τη λύση να περιλαμβάνει «προοπτική» απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για εφέτος και το 2016.

Θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε στέρεες βάσεις, με προτεραιότητα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που εντείνουν τις ανισότητες και διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.

Στόχος είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να υπάρξει το περιθώριο χρόνου που απαιτείται για να παρασχεθούν έως τα τέλη Ιουνίου οι σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στην ελληνική Βουλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από