Για πρώτη φορά από το 1960 ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε κάτω από το μηδέν, καθώς η πτώση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας μείωσε το κόστος ζωής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας. Οικονομολόγοι προέβλεπαν μηδενικό πληθωρισμό σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις 35 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

Με τον πληθωρισμό στη Βρετανία να βρίσκεται τόσο χαμηλά σε σύγκριση με τον στόχο του 2%, που θέτει η Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να καθυστερήσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού σε στερλίνες το οποίο βρίσκεται σήμερα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5%. O επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε περίοδος μείωσης των τιμών αναμένεται να διαρκέσει λίγο και ότι περιμένει αύξηση του πληθωρισμού προς τα τέλη του έτους.

Τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία μειώθηκαν 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τιμές των καυσίμων και των λιπαντικών μειώθηκαν την ίδια περίοδο 12,3%. Η συνολική μείωση των τιμών κατά 0,1% είναι η πρώτη από το 1960. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν χαρακτήρισε τη μείωση των τιμών «καλά νέα για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών» και είπε ότι δεν θα πρέπει κανείς να την μπερδεύει με «ζημιογόνο αποπληθωρισμό». Προσέθεσε πάντως ότι η χώρα πρέπει να επαγρυπνεί για τη δημιουργία τυχόν αποπληθωριστικών κινδύνων στην οικονομία –και ότι εάν παρουσιαστεί τέτοιος κίνδυνος υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί. Παρά τις μειώσεις των τιμών στην οικονομία, πάντως, οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο και σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να υφίστανται ανοδικές πιέσεις σε ετήσια βάση.

Η πορεία του πληθωρισμού ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα περιμένει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ανέφερε ο Χάουαρντ Αρτσερ που είναι οικονομολόγος της HIS Global Insight στο Λονδίνο.

© Bloomberg News