Χρειάστηκαν συνολικά 12 ώρες σκληρής δουλειάς, τρία σκάφη και 32 εθελοντές για να καθαριστούν οι 10 παραλίες της Γυάρου, που αποτελεί το σημαντικότερο «σπίτι» για τον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας στα νερά της Μεσογείου.

Η Γυάρος, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, είναι ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια της απειλούμενης Monachus monachus, αφού φιλοξενεί ούτε λίγο ούτε πολύ το…10% του παγκόσμιου πληθυσμού της. Μάλιστα, η προστασία αυτού του μοναδικού καταφυγίου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, είναι ο στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες, και ο καθαρισμός των παραλιών, με τη συμμετοχή της ομάδας πεδίου του WWF Ελλάς και πολλών εθελοντών.

Η αποστολή ξεκίνησε από το λιμάνι της Ερμούπολης και τα – κάθε λογής – απορρίματα που μάζεψαν οι εθελοντές θα μεταφερθούν στη Σύρο, όπου και θα τα παραλάβει ο δήμος του νησιού.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ομάδας δράσης, κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμάτων στις παραλίες του νησιού – από αλιευτικά εργαλεία και σακούλες μέχρι σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά. Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS και την εκστρατεία medsoscleanup.gr, ενώ συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου, μέλη του Ομίλου Φουσκωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι αλλά και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων με δική τους πρωτοβουλία.

Σημειώνεται πάντως πως η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί εκτός από τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, και υποθαλάσσιους προστατευόμενους οικότοπους σημαντικούς για το είδος, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.

Η «Πόλη μου» κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebook Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instanea για καθημερινή και άμεση ενημέρωση.