Η ιστορία είναι λίγο – πολύ γνωστή: ρώσος υφυπουργός από τους τριάντα – σαράντα που έχει ο Πούτιν κάλεσε τον πρόεδρο Αλέξη (ακούω ότι είναι πολύ πελαγωμένος, μα πολύ όμως. Τα νούμερα δεν βγαίνουν…) να μετάσχει στην υπό ίδρυση αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργούν οι BRICS, όπως ονομάζεται η άτυπη ένωση των πέντε ισχυρότερων αναπτυσσόμενων χωρών (κατά σειρά Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), και όχι η γνωστή ιταλική μάρκα δερμάτινων ειδών ταξιδιού –επισημαίνω…

Η πρόταση αποτέλεσε για την ωραία μας χώρα, που συμπεριφέρεται όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, το μάννα εξ ουρανού. Η ανέλπιστη ευκαιρία. Οι έξι «χρυσοί» αριθμοί του τζόκερ.

Τούτου δοθέντος, κατά τα ειωθότα, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που ελέγχονται ή κατευθύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (το μεροκάματο να βγαίνει…) –κάνω ρελάνς στην αγαπημένη Rachel (Μακρή) αυτή τη στιγμή –βγήκαν στους δρόμους να διαλαλήσουν ότι βρέθηκε επιτέλους η λύση στο πρόβλημά μας. Βρέθηκε όμως; Για να δούμε.

Απευθύνθηκα στον πλέον κατάλληλο, θεωρώ (γιατί δυόμισι χρόνια τα έμαθε απέξω κι ανακατωτά όλα αυτά), τον πρόεδρο «φεύγω και θα με αναζητάτε» Βαγγέλη (είδηση, είδηση. Μιλήσαμε!). Χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος μου εξήγησε ότι από τους πέντε των BRICS, «ίσως μόνο η Ινδία, επειδή αισθάνεται έναν σεβασμό λόγω πολιτισμού μας, στην Ελλάδα, έχει μια θεωρητικά καλή στάση απέναντί μας. Οι υπόλοιποι, τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω. Στο ΔουΝουΤου κρατούσαν πάντα την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, ειδικά η Βραζιλία. Τώρα μας λένε ότι θα δώσουν τη λύση. Τίποτε δεν θα δώσουν. Ενα αστείο είναι όλο αυτό το πράγμα».

Μετά έκανα την κίνηση ματ: συνομίλησα με τον Τάκη Ρουμελιώτη, φίλο μου από πολλών ετών –πρώην εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ, και σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, παρ’ ολίγον πρωθυπουργό τις κρίσιμες ώρες της 5ης Νοεμβρίου 2011, όταν παίχτηκε το κεφάλι του Γιώργου, και ορίστηκε στη θέση του τελικά ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός.

Μετέφερα στον Ρουμελιώτη, μετά τα σχετικά «χαθήκαμε, τι κάνεις» και τέτοια, τον προβληματισμό μου για τον ενθουσιασμό σχετικά με την τράπεζα των BRICS χωρίς φυσικά να του αναφέρω τίποτε περί προέδρου Βαγγέλη και όσων εκείνος μου είχε πει.

Ο Ρουμελιώτης λοιπόν που ορίστηκε κάτι ως «πρέσβης επί των Οικονομικών», από τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη, μου ανέφερε ότι του ανατέθηκε να διερευνήσει το όλο θέμα, αλλά επί του παρόντος δεν είχε κάνει κάτι. Ετσι δεν γνώριζε να μου πει αν θα ζητηθεί στην Ελλάδα να μετάσχει στο συμμετοχικό κεφάλαιο της Bricsoτράπεζας, με τι ποσά, κάτω από ποιες προϋποθέσεις κ.λπ.

«Μπορούμε όμως να ωφεληθούμε από την τράπεζα, που απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα είναι στον αντίποδα του ΔΝΤ, αλλά δεν θα λειτουργεί όπως αυτό. Θα μοιράζει 34 δισ. ετησίως για τη στήριξη οικονομιών, αλλά και για έργα υποδομής. Κάπου εκεί μέσα μπορεί να προκύψει κάτι και για μας».

–Μα πώς; Αφού οι τέσσερις από τους πέντε BRICS, δεν θα έλεγα ότι μας συμπαθούν κιόλας. Το έχουν δείξει με τη στάση τους στο ΔΝΤ, απέναντι στην Ελλάδα…

Αλλο εκεί, με τη στάση τους έναντι ημών έχουν στόχο να πιέσουν την Ευρώπη και την Αμερική. Αλλά δεν τίθεται θέμα διμερών σχέσεων, σε καμιά περίπτωση. Είναι θέμα γενικότερης πολιτικής.

Μπορεί, αλλά εγώ θυμάμαι ότι όσα κατά καιρούς είχαν ακουστεί για βοήθεια που θα ερχόταν από τη Ρωσία (ειδικά, πρόεδρε Πάνο) και την Κίνα δευτερευόντως, αποδείχθηκαν μια τεράστια μπαρούφα…

Ψυχοτρόπες ουσίες

Ενημερώνω επίσης ότι – κατά το «Πρώτο θέμα» που το έψαξε το πράγμα –οι BRICS δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια που προκαλούν… ζαλάδα. Ας πούμε η Βραζιλία με μέσο όρο 13,25%, η Ινδία δανείζεται με 7,5%, η Ρωσία με 12,5%. Η Κίνα με το καλύτερο σε σχέση με όλους τους προηγούμενους, επιτόκιο 5,1%.

Η Ελλάδα που δανείζεται τώρα λόγω προγράμματος με 1%, 1,5%, έως και 2,3%, λογικά πρέπει να παίρνει… ναρκωτικά, πολλά και διάφορα ναρκωτικά, για να θέλει να δανειστεί από τους BRICS. Αλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω…

Για το μέλλον

Στο μεταξύ χθες, συνέλαβα ψευδόμενο το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη. Επί θέματος σοβαρού. Αφορά τη γνωστή συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens μετά τη «σύλληψη» της τελευταίας με τη «γίδα στον πλάτη», που λέμε και στην Ηπειρο.

Το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκης δήλωσε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το θέμα της συμφωνίας με τη Siemens δεν έχει κλείσει και πως «το εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ρώτησα λοιπόν και εγώ αρμοδίως ποιος εξετάζει στο Μέγαρο Μαξίμου τη συμφωνία με την αμαρτωλή Siemens.

Κανένας, μου απάντησε ο άνθρωπός μου στο Μαξίμου.

–Ε, πώς, αφού ο υπουργός Βαρουφάκης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι ουσιαστικά η συμφωνία επανεξετάζεται.

Τίποτε δεν επανεξετάζεται. Η συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή, εκτελείται κανονικά και δεν υπάρχει ούτε τρόπος ούτε διαδικασία να ακυρωθεί. Είναι μια κακή, χείριστη συμφωνία, αλλά δεν αλλάζει. Αυτή είναι.

Εξωδίκως πληροφορήθηκα ότι το «ουάου» αγόρι που εσχάτως έχει ανέβει στα κεραμίδια, κάνει ό,τι μπορεί για να χρεώνει στο Μαξίμου πράγματα τα οποία αγγίζουν τις ευαίσθητες καρδιές των συριζαίων. Επενδύει, μου λένε, για το μέλλον…

Σε ό,τι αφορά τώρα τη συγκεκριμένη ιστορία, αποκαθιστώ το ψέμα Βαρουφάκη: προ διμήνου πραγματοποιήθηκε στο δικό του γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του και με τη συμμετοχή των συνεργατών του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλου και Σ. Σαγιά σύσκεψη επί του θέματος, η οποία έληξε άδοξα όταν του εξήγησαν ότι η σύμβαση έχει κυρωθεί από τη Βουλή, είναι ισχυρή και από τη στιγμή που εκτελείται ήδη δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μετά δεν υπήρξε εξέλιξη, σε κανένα επίπεδο επ’ αυτού…

Ούτε δευτερόλεπτο

Θα παραβλέψω το ψέμα του Βαρουφάκη, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τον κρίνω και να του ζητήσω εξηγήσεις (κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό από άλλους πιο αρμόδιους από εμένα) για να ασχοληθώ με αυτή την επίμονη άρνηση του προέδρου Αλέξη να απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου Βαγγέλη στην Ωρα του Πρωθυπουργού.

Είτε πρόκειται για εμπάθεια είτε για απλή φυγομαχία, το πράγμα πλέον παίρνει απαράδεκτες διαστάσεις. Απευθύνθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου να ρωτήσω σχετικά, και ειδικότερα να θέσω το ερώτημα «σε ποιον απαντά ο Πρωθυπουργός αύριο (σήμερα) στην Ωρα».

Σε κανέναν, μου είπε συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Μιλάει στο συνέδριο του «Economist» και λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν θα πάει Βουλή.

Μου εξήγησε επίσης ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις την επόμενη Παρασκευή, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος διότι την προηγουμένη, που ο μήνας έχει 21, πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα. Θα προλάβει να επιστρέψει για να απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή; Δύσκολο μου φαίνεται…