Με το σχέδιο κατασκευής του ρωσικού αγωγού που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση φλερτάρουν τώρα και οι Ιταλοί, παρότι επισήμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία και η προετοιμασία βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στο συνέδριο του «Economist» ο επικεφαλής της ιταλικής Edison Ρομπέρτο Πότι, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η ιδέα που εξέτασαν οι δύο πλευρές είναι να αξιοποιηθεί το ξεχασμένο σχέδιο του «ελληνοϊταλικού» αγωγού (IGI) ως μέρος του «ρωσικού αγωγού».

Επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Edison και ΔΕΠΑ είχαν συστήσει από κοινού την εταιρεία Ποσειδών. Αντικείμενό της ήταν ένας αγωγός που θα μετέφερε το αζερικό αέριο από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία.

Το σχέδιο ναυάγησε όταν οι Αζέροι επέλεξαν τον αγωγό ΤΑΡ για τον σκοπό αυτό. Τώρα η ελληνική και η ιταλική πλευρά σχεδιάζουν να ξαναζωντανέψουν το σχέδιο για να μεταφέρουν στην Ιταλία όχι αζερικό αλλά ρωσικό αέριο. Πώς; Αν γίνει ο ρωσικός αγωγός, ένας κλάδος του προβλέπεται να μεταφέρει το αέριο μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας σε Κεντρική Ευρώπη.

Η πρόταση που εξετάζουν Ελληνες και Ιταλοί είναι ένας δεύτερος κλάδος του να ακολουθεί το παλιό σχέδιο του ελληνοϊταλικού αγωγού προς Ηγουμενίτσα και υποθαλάσσια προς Ιταλία.