Διεκόπη για την Παρασκευή 15 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Νωρίτερα αιτήματα για ανάκληση περιοριστικών όρων υπέβαλαν οι δικαζόμενοι βουλευτές της ΧΑ που ήταν παρόντες Δημήτρης Κουκούτσης και Μιχαήλ Αρβανίτης, αλλά και ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, ζητώντας την αντικατάστασή τους.

Ειδικότερα ο Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου της κατ´ οίκον περιορισμού, όπως και οι Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια, ενώ ο Μιχάλης Αρβανίτης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης ομιλιών σε συγκεντρώσεις ή άλλες κομματικές δραστηριότητες εκτός Βουλής.

«Είμαι μισός βουλευτής» δήλωσε ο Αρβανίτης.

Ολιγοήμερη διακοπή της δίκης είχαν ζητήσει οι δύο δικηγόροι που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο για να διαβάσουν τη δικογραφία αλλιώς άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνοντας λόγο για ακυρότητα της διαδικασίας.

Ανάλογο αίτημα για αντικατάσταση των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα υπέβαλε και ο βουλευτής Αντώνιος Γρέγος, επικαλούμενος ότι μετέχει σε ειδική επιτροπή της Βουλής και πρέπει να ταξιδεύει εκτός Ελλάδος.

Σε ότι αφορά για την μεταφορά της δίκης η Πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη δήλωσε πως μόνον αν υπάρχει τώρα διαθέσιμη αίθουσα η δίκη θα μεταφερθεί για να τονίσει και πάλι «είμαστε δικαστές είμαστε εδώ για να δικάσουμε όχι για να υποβάλλουμε αιτήματα. Εσείς μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπουργό».

Η δίκη ξεκίνησε εν μέσω νέων κινητοποιήσεων για τον τόπο διεξαγωγής και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στις 08:30 το πρωί έφθασαν και οι γονείς του Παύλου Φύσσα και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού, λόγω της διεξαγωγής της δίκης.

Το κατηγορώ της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα κατά της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που κάθεται στο εδώλιο για εγκληματική οργάνωση άκουσαν όλοι οι κατηγορούμενοι από τους συγγενείς του θύματος που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα, τα μέλη του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα από μέλη της ΧΑ και δεκάδες θύματα επιθέσεων που περιγράφονται στο βαρύ κατηγορητήριο, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ διεκδικώντας, πέραν της τιμωρίας των κατηγορουμένων και αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

Το ενδιαφέρον της παράστασης πολιτικής αγωγής εστιάστηκε στο γεγονός, ότι πρωτίστως, οι γονείς του Παύλου Φύσσα, μέσω των συνηγόρων τους, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όχι μόνον κατά των 18 κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη στυγερή δολοφονία του παιδιού τους, αλλά και κατά του συνόλου της δικαζόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ.

Το σκεπτικό τους όταν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που είχε την ευθύνη αλλά και την πλήρη γνώση για όλα τα εγκλήματα της ΧΑ.

Το ίδιο έπραξαν και τα λοιπά θύματα των επιθέσεων της ΧΑ.

Το δικαστήριο μέσω ανοικτής ακρόασης ζήτησε από τους προστατευόμενους μάρτυρες, πέντε τον αριθμό, να δηλώσουν παρών, όπως και έγινε.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι συνήγοροι τους αντιτάχθηκαν στην εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης των προστατευόμενων μαρτύρων και επιφυλάχθηκαν να αντικρούσουν την παράσταση της πολιτικής αγωγής σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Την ίδια ακριβώς θέση στρεφόμενοι δηλαδή σε βάρος και των κατηγορούμενων βουλευτών ακολουθούν και άλλα της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης δηλώνοντας με τη σειρά τους παράσταση πολιτικής αγωγής στη μεγάλη δίκη.

Το μείζον θέμα της ομαλής διεξαγωγής για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο δικαστήριο, όπου εκδικάζεται για τρίτη ημέρα η πολύκροτη δίκη με απόντες και πάλι τους βουλευτές του κόμματος.

Μόνο ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Στάθης Μπούκουρας Πολύβιος Ζησιμόπουλος και ο Δημήτρης Κουκούτης από τα πολιτικά πρόσωπα έχουν εμφανιστεί σήμερα στη δίκη, ενώ παρόντες και πάλι οι γονείς του Παύλου Φύσσα αλλά και δεκάδες μάρτυρες θύματα μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Νέο αίτημα για μεταφορά της δίκης σε νέα αίθουσα

Το θέμα της μεταφοράς της αίθουσας στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής τέθηκε για μια ακόμα φορά από την πολιτική αγωγή, ενώ παρών στο δικαστήριο είναι και ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Στ.Κασιμάτης προκειμένου να προσκομίσει το πρόγραμμα των εξετάσεων όπως είχε ζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το δικαστήριο.

Από την πλευρά της υπεράσπισης δεν αντέδρασαν για τη διακοπή της δίκης ενόψει των εξετάσεων των μαθητών ,αλλά όπως είπε ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου γίνονται επαφές του υπουργού με τοπικούς παράγοντες και «εμείς έχουμε θορυβωδώς αγνοηθεί».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αυτεπαγγέλτως δικηγόροι ζήτησαν να τους δοθεί εύλογος χρόνος καθώς παρέλαβαν τη δικογραφία, που αριθμεί τριάντα χιλιάδες σελίδες, μόλις την περασμένη εβδομάδα και δεν έχουν προλάβει να μελετήσουν για να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.

Συγκέντρωση στο δημαρχείο

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς το σωφρονιστικό κατάστημα, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη. Πάντως, ο κόσμος που συμμετείχε στην συγκέντρωση ήταν εμφανώς λιγότερος από τις προηγούμενες φορές.