Ανεπαρκή θεωρούσαν μέχρι χθες οι δανειστές την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για να προβεί σε θετική δήλωση το σημερινό Eurogroup και να χαλαρώσει έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους όρους χορήγησης ρευστότητας στην Ελλάδα. «Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά η απόσταση παραμένει μεγάλη σε σημαντικά θέματα όπως το δημοσιονομικό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εργασιακό» σύμφωνα με πηγή των δανειστών.
Δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακό σημείο, πληροφορίες ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί αύριο η δόση των 770 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι ίσως να μη φτάσουν τα διαθέσιμα για μισθούς και συντάξεις στα τέλη του μηνός. «Η απόφαση είναι πολιτική» έλεγε με νόημα αρμόδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει αν θα κλιμακώσει την ένταση με τους δανειστές τώρα ή θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση στο Brussels Group πριν από τα τέλη του μηνός και την εξάντληση των διαθεσίμων. Ας σημειωθεί πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι θα πληρωθεί το ΔΝΤ, ενώ πηγές διαβεβαίωναν ότι τα λεφτά υπάρχουν. Χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις ανέφεραν εξάλλου ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να πάρει αυτό το ρίσκο αύριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμη και αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ, πάλι δεν θα επαρκούν τα διαθέσιμα για να καλυφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στα τέλη του μηνός.
Στο ίδιο θέμα αναφέρονται με χθεσινό δημοσίευμα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ η Ελλάδα θα έχει έναν μήνα καιρό, σε περίπτωση που δεν πληρώσει, μέχρις ότου η γενική διευθύντριά του ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Υπό αυτή την έννοια, αναφέρει το δημοσίευμα, μια παράλειψη πληρωμής ίσως λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτει, το σημαντικότερο δεν είναι οι τεχνικές διαδικασίες, αλλά το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Ολος ο κόσμος, σημειώνεται, περιμένει να δει τι θα κάνει η Ελλάδα στις 12 Μαΐου.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ. Ακόμη κρισιμότερη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν η ΕΚΤ χαρακτηρίσει τη μη πληρωμή ως πιστωτικό γεγονός, ενδέχεται να διακόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, φέρνοντας νωρίτερα την πλήρη ασφυξία και ενδεχομένως κανόνες για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων. Η Τράπεζα συνεδριάζει την Τετάρτη και στην ατζέντα της θα βρίσκεται και πάλι το θέμα του κουρέματος των ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα για τον δανεισμό των τραπεζών. Η απόφασή της θα εξαρτηθεί από την έκβαση του Eurogroup σήμερα και φυσικά από την πληρωμή του ΔΝΤ αύριο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από