Ας πούμε ότι έχετε έναν ξένο φίλο που θα ήθελε να διαμορφώσει μια εικόνα για τη χώρα σας. Θα ήταν αρκετό να παρακολουθήσει τέσσερις Ελλάδες να παρελαύνουν μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Η θρησκόληπτη Ελλάδα. Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας έγιναν δεκτά με τιμές αρχηγού κράτους και εκτέθηκαν για δεκαπενθήμερο προσκύνημα στον ομώνυμο ναό. Την Παρασκευή θα μεταφερθούν στον Αγιο Σάββα, προφανώς για να δείξουν στους ασθενείς ότι αν πιστεύουν αρκετά μπορεί και να θεραπευτούν. Η παρουσία του υπουργού Υγείας θα το επιβεβαιώνει. Η οργισμένη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «εμπόριο λειψάνων», επικρίθηκε από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει σωτηρία.

Η ακίνητη Ελλάδα. Υστερα από κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ, που μεταξύ άλλων κατορθωμάτων είχε κλείσει την κρατική τηλεόραση την ημέρα της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ, εισέβαλαν χθες στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που ύψωσαν ελληνικές σημαίες και έκλαιγαν παρέα με τη Ραχήλ Μακρή. Ολοκληρώθηκε έτσι ένα πολιτικό μελόδραμα που άρχισε με το αυταρχικό «μαύρο» του Σαμαρά και κατέληξε στην εκ νέου υπαγωγή της ΕΡΤ στον αρμόδιο υπουργό.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα. Αφού όλο το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση απειλούσε ότι δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ αν το Eurogroup δεν εκδώσει μια ενθαρρυντική ανακοίνωση, στη συνέχεια έδωσε εντολή πληρωμής πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση. Κανείς στην Ευρώπη δεν πιστεύει πια στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. Κανείς δεν φοβάται το δημοψήφισμα και όλο και λιγότεροι φοβούνται το Grexit. Ο Βαρουφάκης επιμένει να κρατά το πιστόλι στον κρόταφο και να απειλεί ότι θα πυροβολήσει. Οι άλλοι τον κοιτάζουν με κάτι ανάμεσα σε οργή και συγκατάβαση.

Η Ελλάδα που αντιστέκεται. Η μεγαλύτερη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση δεν είναι στην οικονομία, αλλά στην παιδεία. Μερικοί από εκείνους που το έχουν καταλάβει συγκεντρώθηκαν χθες στο Μαρούσι και διατράνωσαν την απόφασή τους να μην αφήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα να απομονωθεί από το ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Οχι, δεν θα κάνουν καταλήψεις ούτε θα κλέψουν κάλπες. Αρα είναι καταδικασμένοι.