Ο χυμός και το ξύσμα του λεμονιού προσθέτουν υπέροχο άρωμα και γεύση σ’ αυτό το ιταλικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο, όπως το κάνουν οι Ιταλοί ή απλά ως κυρίως μαζί με μια σαλάτα

Υλικά

2 φλ ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι, Σερρών ή Ανθήλης)

3-4 κ.τ.σ ανάλατο βούτυρο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλ λευκό ξηρό κρασί

4 φλ ζωμό κοτόπουλου

1 κ.τ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού και το ξύσμα από 1 λεμόνι

½ κ.τ.γλ ανθό αλατιού και ½ κ.τ.γλ μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλ τριμμένη παρμεζάνα

½ φλ ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 2 κ.τ.σ βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.

Ξεπλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει όλο το υγρό.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζωμό ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις το πιει προσθέτουμε πάλι ζωμό και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά να κρατάνε οι κόκκοι στο κέντρο τους.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας το ριζότο με τριμμένη παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι για όποιον θέλει να προσθέσει περισσότερο στο πιάτο του.