Στους δρόμους βγαίνουν οι νέοι στις χώρες της Αφρικής, ζητώντας δικαίωμα στην απασχόληση. Από την Μπουρκίνα Φάσο έως το Μπουρούντι πληθαίνουν οι διαδηλώσεις κατά των κυβερνήσεων, καθώς όλο και περισσότεροι χάνουν την ελπίδα να βρουν δουλειά.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο από την Μπουρκίνα Φάσο και έφτασαν στο Κονγκό τον Ιανουάριο. Τώρα εξαπλώθηκαν και στο Μπουρούντι αναγκάζοντας τους τοπικούς ηγέτες να συγκαλέσουν έκτακτες συνεδριάσεις έπειτα από δύο εβδομάδες αναταραχών, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα.

«Πολλές από τις διαδηλώσεις αυτές δείχνουν τον μεγάλο θυμό που υπάρχει για την ανάπτυξη που έχει σταματήσει, για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και για τη μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα» εξήγησε ο Κλάιβ Γκαμπέ που είναι ειδικός σε θέματα Αφρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Υπάρχει αυτός ο νέος σε ηλικία πληθυσμός που δεν έχει δουλειά και έχει μπει στο περιθώριο» προσέθεσε.

Μπορεί η υποσαχάρια Αφρική να παρουσίασε την τελευταία δεκαετία τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με εξαίρεση την Ασία, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας για το 1 δισ. ανθρώπους που ζουν εκεί.

Στην Αφρική το 40% του πληθυσμού έχει ηλικία κάτω των 15 ετών. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη ήπειρο του πλανήτη, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 15 έως 25 ετών που ζουν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, την Μπουζουμπούρα, είναι τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας του υπόλοιπου πληθυσμού, σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Αφρικής. Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε έχει προειδοποιήσει ότι η βία στο γειτονικό Μπουρούντι απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική.

© Bloomberg News