Η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να χάσει κάποια από τα περιττά του κιλά. Στην προσπάθειά του αυτή, εκτός από τη δίαιτα έχει προσθέσει και περισσότερη άσκηση, είτε απλό περπάτημα, είτε ελαφρύ τρέξιμο. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή την περίοδο, ο κόσμος που ασκείται σε πάρκα και γήπεδα έχει αυξηθεί. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν το χρειάζονται. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;

Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του σώματός μας, καθώς συμβάλλει στο 60% του βάρους μας κι από αυτό εξαρτώνται η λειτουργία όλων των κυττάρων, η πέψη των τροφών, ο μεταβολισμός, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και γενικά, η ίδια μας η ζωή. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό πολλές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό μόνο ελάχιστες μέρες. Μεταξύ των βασικών του λειτουργιών είναι και η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, των ηλεκτρολυτών, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία των μυών.

Γίνεται φανερό, επομένως, ότι έστω και η μικρή απώλεια υγρών, όπως συμβαίνει κατά την άσκηση, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Η απώλεια υγρών εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η ένταση της άσκησης, το περιβάλλον, το βάρος, η φυσική κατάσταση του αθλούμενου.

Ακόμα, λοιπόν, και η μικρής διάρκειας άσκηση σε χαμηλή ένταση, όπως συνήθως συμβαίνει με ένα άτομο που ενδιαφέρεται να χάσει βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε ήπιας μορφής αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοσή του. Έχει βρεθεί ότι όταν η άσκηση προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια της τάξης του 2% του σωματικού βάρους, δημιουργείται μειωμένη ροή του αίματος στο δέρμα, μειωμένη εφίδρωση και αυξημένη θερμοκρασία στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο κουράζεται γρήγορα, μειώνεται η απόδοσή του και σταματά. Σε ένα υπέρβαρο/παχύσαρκο άτομο που αποφασίζει απλώς να περπατήσει σε ένα θερμό περιβάλλον, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε μπει στη γυμναστική μας με σωστά επίπεδα υδάτωσης, δηλαδή να έχουμε φροντίσει να προσλάβουμε τα υγρά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμόμαστε ότι η πρόσληψη υγρών δεν γίνεται μόνο με νερό και ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι, αλλά κι από τρόφιμα και κυρίως φρούτα και λαχανικά (μάλιστα πολλά φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι περιέχουν περισσότερο νερό από ότι το γάλα).

Το επόμενο βήμα είναι να έχουμε μαζί μας πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό και να πίνουμε μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να περιμένουμε να διψάσουμε. Η δίψα όχι μόνο δεν είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης ότι το σώμα μας χρειάζεται νερό, αλλά δείχνει ότι η αφυδάτωση έχει προχωρήσει. Με τις παραπάνω συστάσεις αυξάνουμε τις πιθανότητες να διατηρούμε την άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές της δράσεις για την υγεία μας.

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος -Διατροφολόγος,www.apapalazarou.gr