«Μου είπε «φεύγεις». Από την πρώτη στιγμή. Ηταν παρών ο Παναγιώτης Δούρος, μέχρι πρότινος δεξί χέρι του κ. Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος τώρα είναι διευθυντής γραφείου του κ. υπουργού και έμαθα μετά ότι είναι αδελφός της κυρίας Δούρου». Η απομάκρυνση του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι πλέον ιστορία, αλλά η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στα δικαστήρια, όπου έχει προσφύγει ο Χατζάκης.

Και αν ο νέος διευθυντής Στάθης Λιβαθινός δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα, ορισμένα από τα πρόσωπα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διατηρούσαν ανέκαθεν προνομιακή σχέση με την Κουμουνδούρου. Ο καταξιωμένος εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης, για παράδειγμα, αντιπρόεδρος πλέον του ΔΣ, συμμετείχε στη συζήτηση για το πολιτιστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ρήγας Αξελός, εξάλλου, που διορίστηκε μέλος του ΔΣ, είχε διαχρονικά τον ρόλο του οικοδεσπότη σε όλες τις συνάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό. Το άλλο μέλος, ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος, είχε εκλεγεί πέρυσι στο ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με την παράταξη Κίνηση Ηθοποιών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαρία Βλαζάκη, την οποία ο Ν. Ξυδάκης τοποθέτησε πρόσφατα γενική γραμματέα του υπουργείου, δεν είχε ποτέ σαφή κομματική ταυτότητα. Ωστόσο αγκαλιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν τον Οκτώβριο του 2014, επί υπουργίας Κώστα Τασούλα, εκδιώχθηκε με φωτογραφική διάταξη από γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι κινήσεις του Ν. Ξυδάκη κατά την αλλαγή των ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (όπου τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Αλέξης Γρίβας) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (με πρόεδρο τον υπεράνω πάσης υποψίας Γιώργο Αρβανίτη) είχαν την καλύτερη αποδοχή στη μέχρι τώρα υπουργική του διαδρομή. Η μόνη κομματική σύνδεση που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι η τοποθέτηση της σκηνοθέτιδας Κυριακής Μάλαμα (αδελφή του γνωστού τραγουδοποιού) στο νέο ΔΣ του Φεστιβάλ, ως μέλους-εκπροσώπου της ΝΕΡΙΤ. Η κυρία Μάλαμα υπήρξε υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.