Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί καν η τρέχουσα σχολική χρονιά, αρκετοί είναι οι γονείς που ήδη κάνουν την έρευνά τους για το σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους από τον Σεπτέμβριο.

Είναι δεδομένο ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν έχει αφήσει πολλά οικονομικά περιθώρια στις ελληνικές οικογένειες, παρ’ όλα αυτά για τις περισσότερες η σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους αποτελεί προτεραιότητα. Οπότε, μοιραία, μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να αναρωτηθούν αν τελικά αξίζει να επιλέξουν ιδιωτικό σχολείο σε καιρό κρίσης. Οπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, στην περίπτωση που η οικογένεια μπορεί να αντέξει οικονομικά το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τότε αξίζει αφού τα ιδιωτικά σχολεία έχουν μία σειρά από ατού συγκριτικά με τη δημόσια εκπαίδευση και στον τρόπο διδασκαλίας αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είναι γεγονός ότι πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας είναι γνωστά για την ειδίκευσή τους σε συγκεκριμένους τομείς –είτε αυτός είναι μια ξένη γλώσσα (άλλωστε, υπάρχουν σχολεία τα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία για παράδειγμα της γερμανικής ή της γαλλικής γλώσσας) είτε οι θετικές επιστήμες, ακόμη και ο αθλητισμός.

Μία από τις πρώτες κουβέντες που θα ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς από τους υπευθύνους των ιδιωτικών σχολείων είναι για την ομαλότητα των μαθημάτων. Είναι κάτι για το οποίο υπερηφανεύονται καθώς η εμπειρία στη δημόσια εκπαίδευση έχει δείξει ότι λόγω απεργιών και καταλήψεων έχουν χαθεί δεκάδες ώρες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να μένει πίσω ή να χρειάζεται αναπλήρωση ωρών σε αργίες, ακόμη και Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, οι χώροι των ιδιωτικών σχολείων φυλάσσονται οπότε είναι μάλλον αδύνατη η πραγματοποίηση κατάληψης. Αλλωστε, οι γονείς γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή αν το παιδί τους παρακολούθησε ή όχι το μάθημα, καθώς από τα ιδιωτικά σχολεία τούς ενημερώνουν άμεσα για τις απουσίες.

Ενα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών σχολείων είναι οι κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις και οι εργαστηριακές υποδομές, που τις περισσότερες φορές είναι σύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες, κάτι που δύσκολα θα βρει κανείς –λόγω έλλειψης πόρων –σε δημόσιο σχολείο. Επίσης τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν σύγχρονο υλικό διδασκαλίας που βρίσκεται στην υπηρεσία των καθηγητών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα πολυμέσα και τώρα τελευταία και οι ηλεκτρονικοί μαυροπίνακες.

Στα ατού της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι και το γεγονός ότι προσφέρουν μία γκάμα δραστηριοτήτων, οι οποίες άλλοτε είναι ενσωματωμένες στο πρόγραμμα διδασκαλίας και άλλοτε προαιρετικές, συνήθως μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Ετσι, οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα από μία σειρά αθλητικών –από ποδόσφαιρο και μπάσκετ μέχρι κολύμβηση και ιππασία -, καλλιτεχνικών –από μουσική μέχρι θέατρο και ζωγραφική –αλλά και επιστημονικών δραστηριοτήτων όπως είναι η ρομποτική.

Το λεωφορείο

Μία από τις παροχές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που φαίνεται να επιλέγουν κυρίως οι εργαζόμενοι γονείς, παρά το έξτρα κόστος της, είναι η μεταφορά των μαθητών με το σχολικό λεωφορείο. Και αυτό γιατί στην πράξη απαλλάσσουν τους γονείς από τον ρόλο του «ταξιτζή», ιδίως στην περίπτωση που το σχολείο βρίσκεται σε άλλη περιοχή από αυτή όπου κατοικεί η οικογένεια. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που το σπίτι του μαθητή είναι εκτός της διαδρομής που ακολουθεί το σχολικό, υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ραντεβού σε σημείο που βολεύει από όπου ο οδηγός και οι συνοδοί του σχολικού θα παραλαμβάνουν και θα παραδίδουν τον μαθητή.