Για το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία ενημερώνουν το απόγευμα της Τρίτης, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Η συνάντηση στην Φρανκφούρτη θα γίνει στις 18.30 ώρα Ελλάδος.

Το ραντεβού γίνεται μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός:

Αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), ήτοι ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.

Αφετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Αυτό θα επιδιωχθεί με τη διατράνωση της βούλησης της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία με την ευρωζώνη.

Συναντήσεις Βαρουφάκη

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε στο Παρίσι, με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, με τον οποίο θα εξετάσουν την πρόοδο των συζητήσεων στο Brussels Group.

Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου έχει συνάντηση, στις 14.30, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει να βρει λύσεις σε ζητήματα που καθυστερούν τη διαπραγμάτευση, ώστε στο προσεχές Eurogroup της 11ης Μαΐου τα διαπιστωθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε σχέση με το Eurogroup της Ρήγας.