Ο καιρός είναι καλός. Ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη. Έτσι, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν να μετακινηθούν ή απλώς να βολτάρουν με ποδήλατο στην Αθήνα και τα προάστια. Το βλέπουμε, το βλέπετε καθημερινά γύρω σας.

Αλλά βέβαια μη φανταστείτε ότι τα ποδήλατα έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους. Η εικόνα των χιλιάδων ποδηλάτων την Κυριακή 26 Απριλίου στο Κέντρο της Αθήνας δε λέει όλη την αλήθεια. Εκείνη την ημέρα οι πολίτες που έκαναν πετάλι συμμετέχοντας στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας ήταν περισσότεροι από 10.000. Όμως τις υπόλοιπες ημέρες – δυστυχώς – τα ποδήλατα είναι πολύ μα πολύ λιγότερα.

Γιατί είναι τόσο λίγα; Η απάντηση είναι απλή. Αν δεν γίνουν υποδομές στους δρόμους, δηλαδή ποδηλατόδρομοι, τότε πάρα πολύ δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να μετακινηθεί με ποδήλατο. Για να αφήσει κανείς το αυτοκίνητό του ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να χρησιμοποιεί το ποδήλατο προκειμένου να πάει στη δουλειά του θα πρέπει ποδηλατώντας να κινείται με άνεση, χωρίς να ιδρώνει και να κουράζεται – τουλάχιστον όχι πολύ – και να μην κινδυνεύει.

Την Άνοιξη ποδηλατούν περισσότεροι πολίτες στην Αθήνα. Aλλά βέβαια χωρίς

υποδομές – όπως ποδηλατόδρομους – δεν είναι και…χιλιάδες αυτοί που το κάνουν

Με τις υπάρχουσες υποδομές τα παραπάνω δεν είναι εφικτά για όλους. Κακά τα ψέματα. Αν επιχειρήσει κανείς να κάνει πετάλι θα πρέπει να έχει μπόλική υπομονή και αντοχή. Θα πρέπει να περιμένει πίσω από λεωφορεία, φορτηγά και ταξί. Να κάνει επικίνδυνα σλάλομ ανάμεσά τους. Να σταματάει και να ξεκινάει κάθε τόσο. Οκ, οι νέοι μπορούν να το κάνουν αυτό αλλά οι μεγαλύτεροι; Και οι πολύ μικρότεροι;

Συνεπώς αν η Πολιτεία, οι Δήμοι θέλουν καλύτερες πόλεις με λιγότερο καυσαέριο, με λιγότερο θόρυβο πρέπει να περάσουν στις πράξεις. Στην υλοποίηση υποδομών.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση