Σε μια νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το Κυπριακό με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων διατηρεί στενές σχέσεις με πολλούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες και γνωρίζει πολύ καλά πραγματικότητες και ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Με την εκλογή του εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναθέρμανση του δικοινοτικού διαλόγου και ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις τε-α-τετ, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα για τις προθέσεις του.

Σε αυτήν δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά θα γίνει γενικότερη συζήτηση για το πώς θα αρχίσει ο διάλογος και η πρόθεση για μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενδεχομένως να έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακιντζί για να διευθετήσουν την ημερομηνία της συνάντησης.

Η Λευκωσία αποτιμά καταρχάς θετικά την εκλογή Ακιντζί. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε μέσω του Twitter την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η επιλογή του Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την κοινή μας πατρίδα. Προσβλέπω σε σύντομη συνάντησή μας».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε μήνυμα, στα ελληνικά και στα τουρκικά, με το οποίο εξέφραζε την ελπίδα του για λύση, συγχαίροντας τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μουσταφά Ακιντζί. Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει κάθε προσπάθεια, προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε στον γγ ότι προσβλέπει στη συνεργασία όλων των δυνάμεων στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα που επιθυμούν λύση με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Οι δυο συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εκλογή Ακιντζί ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας έγραψε Twitter: «Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα προτιμούσε τον Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών. Μένει να δούμε, εάν άλλαξε και ο συνομιλητής... η Άγκυρα».

Ο μόνος, ο οποίος δεν είδε θετικά την εκλογή Ακιντζί ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος έγραψε Twitter: «Όποιοι ισχυρίζονται πως θα λυθεί το Κυπριακό επειδή έχει αλλάξει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, απλά αποενοχοποιούν τη Τουρκία».

Η εκλογή Ακιντζί είναι πρώτο θέμα στον σημερινό ελληνοκυπριακό Τύπο:

  • ΑΛΗΘΕΙΑ: « Κατεχόμενα: Θρίαμβος Ακκιντζί - παρελθόν ο Έρογλου. Γυρίζουν σελίδα στις διαπραγματεύσεις».
  • ΠΟΛΙΤΗΣ: « Μέρες του 2003 θύμιζε το κλίμα χθες βράδυ στα κατεχόμενα. Δεύτερη Ανοιξη με το βλέμμα στη λύση».
  • ΣΗΜΕΡΙΝΗ: « Οι τουρκοκύπριοι μίλησαν, σειρά τώρα παίρνει η Αγκυρα».
  • ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Αλλαγή σελίδας με Ακιντζί. Επικράτησε πανηγυρικά με 60.5% έναντι 39.5% του Ντερβίς Έρογλου»
  • ΧΑΡΑΥΓΗ: «Κλαδιά ελιάς με ανθούς ελπίδας. Δυναμική και προοπτική στο διάλογο που επαναρχίζει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από