«Είμαστε σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση κορόιδεψε την κοινωνία, αυτήν τη στιγμή πρέπει να συγκρουστεί είτε με τους εταίρους είτε με τον εαυτό της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε την πρότασή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς,στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Online» του Mega,εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τα θέματα τάξης ενώ άσκησε κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ξηρού διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει τη χώρα στην διαπραγμάτευση.

Είπε ότι η εντολή της κοινωνίας ήταν να αποφύγει το Grexit, ωστόσο, μετά τις εκλογές υπάρχει ανασφάλεια. «Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει αυτά που οφείλει στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ το ενδεχόμενο Grexit επιστρέφει», ανέφερε.

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να διασωθούν τα επικουρικά ταμεία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει καταθέσει προτάσεις.

«Δεν ζητάμε εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ζητούν εκλογές. «Θα ήταν κωμικό να γίνουν εκλογές μόλις δύο μήνες μετά τις προηγούμενες», είπε, αν και δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να κάνει μια τέτοια επιλογή.

Αν πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους θα είναι καταστροφή, η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εκλογές ή δημοψήφισμα θα είναι σαν να ζητά η κυβέρνηση νομιμοποίηση της δραχμής.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με την πραγματικότητα τότε θα μπορεί να δώσει προοπτική στον τόπο, αντίθετα οι εκλογές δεν θα προσθέσουν τίποτε γιατί δεν θα αλλάξει η αντιμετώπιση των εταίρων».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κανένας δεν έχει δώσει στην κυβέρνηση εντολή να πάει την χώρα στην δραχμή. Κάθε μέρα που περνάει είναι σε βάρος της χώρας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μπερδεύει τη χώρα, κάνει δηλώσεις αντιφατικές, δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο.

«Αν η κυβέρνηση πάει σε δημοψήφισμα και ο ελληνικός λαός πει ευρώ τότε όταν επιστρέψει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο σκληρή με εντολή πια του λαού. Η κυβέρνηση είναι σε σύγκρουση με το εσωτερικό της και γι αυτό έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση» ανέφερε.

Αναγνώρισε πάντως ως θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 στο 1,2%.

Πρόσθεσε όμως ότι οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο ενώ η δική του κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την πιστοληπτική γραμμή και θα έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο.

«Θα υπογράψουν νέο μνημόνιο

«Χρειάζεται συμφωνία που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην αγορά και θα βελτιώσει την οικονομία» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνησή του είχε αρνηθεί τη μείωση των μισθών και των κύριων συντάξεων και συγκρούστηκε γι αυτόν τον λόγο με τους δανειστές. Η κυβέρνησή του είχε δεχθεί μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπως ανέφερε, και τη μείωση κατά 4,4% των επικουρικών συντάξεων, που την έκρινε ως θετική.

Χαρακτήρισε καταστροφική την «παραδοχή» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα «περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων» αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, και την κάλεσε να υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να μην οδηγήσει τη χώρα στα βράχια.

«Κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός γίνεται πιο βαρύς», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία «σε ενάμισι χρόνο θα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο».

Επίσης, αποκάλυψε ότι πριν προτείνει τον Σταύρο Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε προσεγγίσει τον Φώτη Κουβέλη, μέσω του Δημήτρη Σταμάτη που τον είχε επισκεφθεί, αλλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέρριψε την πρόταση.

«Δεν δέχθηκε. Αν είχε δεχθεί, θα υπολειπόταν δυο τρεις ψήφους εκτός από εκείνες του κόμματός του, θα είχε εκλεγεί και σήμερα θα ήμασταν έξω από το μνημόνιο».

«Ζητώ συγγνώμη για την ψήφιση της Κωνσταντοπούλου»

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερωτήματα του κοινού που βρισκόταν στο στούντιο αλλά και μέσω του twitter:

-Αισθάνομαι ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την ψήφιση της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε ο κ. Σαμαράς

-Θα μετείχα σε οτιδήποτε για τη βοήθεια της πατρίδας απάντησε σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Διευκρίνισε πάντως ότι το συγκεκριμένο ερώτημα έχει προϋποθέσεις, πότε με ποιόν, με ποιους στόχους.

Για τις περικοπές στην εκπαιδευτική πολιτική είπε ότι έγινε αλλαγή στην εκπαίδευση, ωστόσο δέχθηκε ότι υπήρξε λιτότητα και στην Παιδεία.

Σημείωσε πάντως ότι υπήρχαν σπατάλες στα νοσοκομεία, στα φάρμακα, στις συντάξεις-μαϊμού τις οποίες η κυβέρνησή του περιόρισε, ενώ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει «όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σήμερα, πρόσθεσε, υπάρχει γενική κατακραυγή για τον νυν υπουργό Παιδείας. Σε ερώτηση πως υπήρχαν παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία απάντησε ότι σύντομα η χώρα θα έβγαινε από την κρίση.