Τα πρώτα κινητά Αστυνομικά Τμήματα ,οι τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες που θα αρχίσουν τα δομομολόγια σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Οι κινητές αστυνομικές ομάδες αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου με την κωδική ονομασία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται επιπλέον και 150 οχήματα ειδικού τύπου τα οποία διατίθενται στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Το πρόγραμμα της άμεσης ενεργοποίησης των τεσσάρων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και την Ξάνθη σε πρώτη φάση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές.

Η αποστολή τους συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες και ειδικότερα:

-στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

-στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,

-στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

-στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,

-στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,

-στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,

Για την βελτίωση της αστυνόμευσης- επιτήρησης παραμεθορίων περιοχών ,στα σύνορα και σε ακριτικές περιοχές θα διατεθούν τα 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα) αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικα το έργο των Υπηρεσιών αυτών στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη , Εύβοια και Κέρκυρα.

Η προμήθεια των συγκεκριμένων οχημάτων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Γιάνννης Πανούσης μιλώντας για τη συγκεκριμένη δράση ανάφερε μεταξύ αλλών ότι «η Αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα. Και όταν λέμε συμφιλίωση και κοντά στον πολίτη, εννοούμε στον κάθε πολίτη, όχι στον πολίτη της πόλης μόνο. Στον παππού στα σύνορα, που φοβάται που θέλει να μιλήσει, τον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, έναν άλλον που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει.».