Ντόμινο ανασφάλειας δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα διαφόρων φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων δήμοι, περιφέρειες και πανεπιστήμια.

Οπως υποστηρίζουν, η διαδικασία θα οδηγήσει σε πάγωμα διαφόρων υπηρεσιών τους καθώς η ασάφεια ως προς τη διαχείριση των αποθεματικών τους και τη δυνατότητα εκταμίευσής τους εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έμφραγμα με τους προμηθευτές και συνεργάτες τους να εμφανίζονται απρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν.

Ομως, ούτε ένα ευρώ δεν φέρονται διατεθειμένοι να διαθέσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα δεν έδειξαν να πείθονται για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών, οι οποίοι συνεδρίασαν επί ώρες χθες εκτάκτως παρουσία και του κ. Μάρδα, εκφράζοντας πρωτίστως την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κάποια διαδικασία διαλόγου από πλευράς κυβέρνησης.
Οι ενώσεις των δήμων και περιφερειών της χώρας ετοιμάζονται να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παράλληλα, καλούν όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να μη συναινέσουν στη μεταφορά των αποθεματικών τους και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους στους δήμους.

«Αύριο κανείς πρατηριούχος δεν θα μας δώσει καύσιμα, κανείς δεν θα μας δίνει λάστιχα για τα αυτοκίνητα. Κανείς δεν θα μας δώσει πίστωση για τρόφιμα για τους παιδικούς σταθμούς και τα συσσίτια». Αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων δημάρχων της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μια πτήση με κλειστό το πιλοτήριο» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, θέλοντας με τη δήλωση αυτή να καταδείξει ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές.

ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ. «Καταλύονται θεσμοί και συνταγματικά δικαιώματα» πρόσθεσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του αυτοδιοίκητου που διέπει τους δήμους. «Το να κάνει η κυβέρνηση σκούπα όλα τα χρήματα από παντού δεν λύνει το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός, ο οποίος παρευρέθη μαζί με άλλους περιφερειάρχες στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ μετά την ολοκλήρωση της δικής τους.
Πυρ ομαδόν δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για την επιλογή της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους αιρετούς και να προωθήσει το σχετικό μέτρο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαδικασία που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε επανειλημμένως καταγγείλει. Ακόμη και ο επικεφαλής της προσκείμενης στο κόμμα της Κουμουνδούρου παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μπίρμπας εξέφρασε τη ρητή διαφωνία του.

«Οι δήμοι δεν είναι ΔΕΚΟ, δεν μπορεί να αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο» σχολίασε, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης των ανεξάρτητων δημάρχων Γιώργος Ιωακειμίδης μίλησε για «απίστευτο ερασιτεχνισμό» της κυβέρνησης.

«Δεν θέλαμε να σας αιφνιδιάσουμε» δήλωσε απολογούμενος ο κ. Μάρδας. «Η απόφαση πάρθηκε γιατί είχαμε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις σε σχέση με την εξέλιξη του προϋπολογισμού και αναγκαστήκαμε να φθάσουμε εδώ» διευκρίνισε, λέγοντας πως δεν ήταν δυνατή η κατάθεση κάποιας τροπολογίας καθώς δεν υπήρχε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για να ενταχθεί.

Προσπάθησε, επίσης, να διασκεδάσει τις ανησυχίες των αιρετών για την τύχη των αποθεματικών τους, αναφέροντας πως δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών, αλλά απλώς μετάθεση πληρωμών. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στενότητας» παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι αισιόδοξος ότι η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά μετά τις 24 Απριλίου (ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup). «Ή λίγο αργότερα» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Διάχυτος ήταν, στο μεταξύ, ο προβληματισμός μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους τρόπους αντίδρασης έναντι της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οπως ανέφεραν νομικοί, δεν μπορεί να γίνει ευθεία αίτηση ακυρώσεώς της.
Προσφυγή μπορεί να υπάρξει μόνο εάν εκδοθεί κάποια άλλη εκτελεστή απόφαση που να απορρέει από αυτήν. Αδιευκρίνιστο παρέμεινε –παρά τις απαντήσεις του κ. Μάρδα –εάν απαιτούνται αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ή μπορούν με εντολή τους οι δήμαρχοι να μεταφέρουν τα αποθεματικά. Σε κάθε περίπτωση υποστήριζαν ότι εάν η κυβέρνηση μονομερώς επιλέξει να αντλήσει από τις ιδιωτικές τράπεζες τις καταθέσεις των δήμων, τότε αποκτούν δικαίωμα προσφυγής.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η δήλωση του κ. Μάρδα ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήταν παλαιότερο αίτημα των εταίρων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημάρχων εάν γνωρίζουν οι εταίροι για τη διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε χαρακτηριστικά: «Βέβαια, το γνωρίζουν. Η σκέψη να κατατίθενται τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε και παλαιότερα και μάλιστα τότε άτοκα».