Σοκ στα πανεπιστήμια προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους καθώς είναι πλέον αδύνατο, όπως λένε οι πρυτάνεις τους που έκαναν χθες κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη, να λειτουργήσουν. Μάλιστα τα ΑΕΙ της χώρας σκοπεύουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν η κυβέρνηση «πειράξει» πόρους που προέρχονται από την ΕΕ, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς.

Τα πανεπιστήμια, είπαν οι πρυτάνεις κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να μην τα συμπεριλάβει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Μάλιστα παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες τους από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών.

Η ΕΡΕΥΝΑ. «Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς. Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες έλληνες επιστήμονες –μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας.

Εκτός από τα πανεπιστήμια, μεγάλη αναταραχή επικρατεί και στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που πρέπει να καταβάλει διαθέσιμα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Χθες το ΙΚΥ δέχθηκε τηλεφωνήματα από δεκάδες ανήσυχους υποτρόφους που ρωτούσαν αν η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τις υποτροφίες τους. Οι τρέχουσες υποτροφίες δεν κινδυνεύουν, αλλά για του χρόνου κανείς δεν ξέρει.