Η κούρσα για τη θέση του επικεφαλής στην Τράπεζα της Γαλλίας φαίνεται τώρα να μπαίνει στην τελική ευθεία. Η αλλαγή φρουράς μάλιστα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη σύνθεση του Διοικητικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι επικεφαλής της κούρσας για να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας της Γαλλίας είναι ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, που είναι πολύ πιθανό να διαδεχθεί τον Κριστιάν Νουαγέ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται προς τα τέλη του έτους.

Υποψήφιος μπορεί να είναι και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος είχε για πολλά χρόνια υψηλόβαθμη θέση στην BNP Paribas. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από δύο αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και το σασπένς για τον ποιον θα επιλέξει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κρατάει μήνες. Για τη Γαλλία είναι κρίσιμο να έχει βαρύνουσα εκπροσώπηση στην ΕΚΤ, την ώρα που η Τράπεζα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς προηγούμενο, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, εν μέσω διαφωνιών και αντιδράσεων της Γερμανίας.

Ο Μπενουά Κερέ είναι το δεξί χέρι του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μεταξύ των άλλων, είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα. Ο Κερέ έχει θητεύσει στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Νουαγέ. Αποχώρηση του Κερέ από τη θέση που κατέχει στην ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει επίσης ντόμινο αλλαγών και στους κόλπους της Τράπεζας. Αν ο Κερέ εγκαταλείψει τη θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να αναλάβει επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Ολάντ θα πρέπει να προτείνει άλλο Γάλλο για τη θέση που θα μείνει κενή στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Ο 56χρονος Βιλερουά ντε Γκαλό έχει περάσει και αυτός από υψηλόβαθμες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Εχει διατελέσει προσωπάρχης για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ντομινίκ Στρος-Καν και Κριστιάν Σάουτερ. Ο Βιλερουά ντε Γκαλό ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την BNP Paribas για να αναλάβει νέα καθήκοντα, που θα περιλαμβάνουν την προσέλκυση επενδύσεων στη Γαλλία.

© Bloomberg News