Οι Αμερικανοί προσπάθησαν. Μάλλον ερασιτεχνικά, όπως αποδείχθηκε. Οι Κινέζοι κάνουν απόβαση τώρα στο Πακιστάν, έχοντας μελετήσει το αμερικανικό προηγούμενο, για να δείξουν τι σημαίνει οικονομική βοήθεια - φυσικά, με τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Οι κομμουνιστές αντιγράφουν τους καπιταλιστές και πάνε τον καπιταλισμό ένα βήμα παραπέρα.
Χθες, μετά βαΐων και κλάδων έφθασε στο Ισλαμαμπάντ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δώρα φέροντας. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία υποδομών και ενεργειακή βοήθεια - σε μια κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε είχε προσφέρει η Αμερική την τελευταία δεκαετία της πολύ στενής συνεργασίας ΗΠΑ - Πακιστάν - γεγονός που αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την επιρροή της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Ο Σι θα υπογράψει συμφωνίες ύψους 46 δισ. δολ. για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας τα οποία θα χτισθούν από κινεζικές εταιρείες στο Πακιστάν τα επόμενα 15 χρόνια.
Οι Αμερικανοί ήθελαν να σταθεροποιήσουν το Πακιστάν στη διάρκεια του πολέμου του Αφγανιστάν. Τώρα οι Κινέζοι έχουν τα δικά τους κίνητρα - θέλουν να εμποδίσουν την εξάπλωση των ένοπλων ομάδων που δρουν στο Πακιστάν στην επαρχία Σινγιάνγκ, τη δυτικότερη περιοχή της Κίνας που φιλοξενεί μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και ειδικότερα το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, που έχουν φτιάξει οι Ουιγούροι, μια τουρκόφωνη εθνική μειονότητα η οποία έχει εξεγερθεί αρκετές φορές.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της κινεζικής «βοήθειας» θα επενδυθεί σε περιοχές στις οποίες δρουν οι ένοπλες πακιστανικές ομάδες - όλα τα έργα κατά μήκος του δρόμου που θα ενώνει το λιμάνι του Γκουαντάρ στην Αραβική Θάλασσα με την κινεζική πόλη Κασγκάρ θα αποτελέσει ταυτόχρονα και ένα κομμάτι του περίφημου νέου «δρόμου του μεταξιού» που έχει στόχο τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μεταφορά αγαθών από την Κίνα στην Ευρώπη και τούμπαλιν, μέσω κεντρικής Ασίας και Ρωσίας, ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες τον Νοέμβριο και θα κοστίσει 40 δισ. δολάρια.
«Οι Κινέζοι παρεμβαίνουν σε μια πολύ, πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει ποτέ» λέει ο Τζαχανγκίρ Ταρίν, πακιστανός επιχειρηματίας. Μεταξύ 2009 και 2012 οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να προωθήσουν αναπτυξιακά προγράμματα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων - μια απόπειρα που, σύμφωνα με τα λόγια αμερικανού αξιωματούχου, κατέληξε «σε πλήρη αποτυχία» επειδή μοιράστηκαν, φαγώθηκαν και δεν είχαν «καμία στρατηγική επίπτωση».
Οι Κινέζοι φαίνεται ότι μελέτησαν το αμερικανικό σχέδιο και αποφάσισαν να το βελτιώσουν για λογαριασμό τους. Το έκαναν επενδύοντας πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια και δίνοντας έμφαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή που συνορεύει με τη δική τους και στην οποία θα παραμείνουν επί πολλά χρόνια, αναπτύσσοντάς την και ελέγχοντάς την ταυτόχρονα. Για τον λόγο αυτόν δημιουργήθηκε πρόσφατα και η κινεζική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων της Ασίας. Αν το σχέδιο στο Πακιστάν επιτύχει, ακολουθούν και άλλες χώρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από