Λένε ότι ήταν η αγαπημένη μακαρονάδα των καρμπονάρων (καρβουνιάρηδων) της Ούμπρια εξ ου και το όνομά της. Την έφεραν μαζί τους οι πρώτοι έλληνες φοιτητές που επέστρεψαν από την Ιταλία τη δεκαετία του 1970 και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία γιατί είναι μια μακαρονάδα λαχταριστή. Την έκαναν με κρέμα γάλακτος και ζαμπόν, μερικές φορές και με μανιτάρια ή αρακά αλλά μετά μάθαμε ότι αυτή δεν είναι η αυθεντική συνταγή. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν γκουαντσιάλε (μπέικον από τα μάγουλα και το λαιμό του χοίρου, όχι καπνιστό), από ένα ωμό κρόκο για κάθε μερίδα συν ένα ολόκληρο αυγό και μπόλικο τριμμένο πεκορίνο. Παρ’όλα αυτά σας διαβεβαιώ ότι ακόμη και στην Ιταλία σε μερικά εστιατόρια τη σερβίρουν με κρέμα γάλακτος.

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια Νο 5

1 αυγό και 4 κρόκους (από αυγά κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ φρέσκα)

1 χοντρή φέτα μπέικον ή παντσέτα κομμένη σε κύβους (περίπου 200 γρ)

1 κ.τ.σ ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 φλ πεκορίνο ή παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτεριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε αλάτι και τα μακαρόνια και τα βράζουμε al dente, όσο χρόνο λέει η συσκευασία.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη στα δύο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, χτυπάμε ελαφρά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε λίγο από το νερό τους. Πετάμε το σκόρδο και ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεσταθούν καλά.

Ρίχνουμε τα καυτά μακαρόνια στο μπολ με τα αυγά (έτσι ψήνεται και το αυγό), ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως με έξτρα τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.