Τα χωρίς προηγούμενο μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και σε ενίσχυση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας. Η ΕΚΤ προειδοποιεί πάντως, παράλληλα, ότι εάν οι τράπεζες αναλάβουν περισσότερους κινδύνους στην προσπάθεια να ενισχύσουν την ασθενή κερδοφορία τους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συστημικοί κίνδυνοι.

Τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ «μας επιτρέπουν να εκτιμούμε ότι η ασθενής και άνιση ανάκαμψη που υπήρξε το 2014 θα μετατραπεί σε πιο ισχυρή και διατηρήσιμη ανοδική πορεία» δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι στον πρόλογο της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει χωρίς μεγάλη καθυστέρηση στον στόχο που θέτει η ΕΚΤ, πολύ κοντά στο 2%» προσέθεσε.

Τον Ιανουάριο η ΕΚΤ χρησιμοποίησε ένα από τα πιο ισχυρά της όπλα, την ποσοτική χαλάρωση, για να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεφύγει από την κρίση. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να ξεπεραστούν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της. Επίσης, προτού ξεκινήσει η ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ προχώρησε σε διπλή μείωση των επιτοκίων, προσέφερε χαμηλότοκα δάνεια μακροπρόσθεσμης διάρκειας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άρχισε τις αγορές στοιχείων ενεργητικού. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε αυστηρό έλεγχο στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, καθώς έχει αναλάβει και τον ρόλο της εποπτείας τους.

Μετά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν από τα μέσα του 2014 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οδηγώντας σε μείωση του πληθωρισμού αλλά και σε αύξηση της κατανάλωσης, η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος σε 1,5% και ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο μηδέν. Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά και ότι θα φθάσει το 1,8% έως το 2017. Για να γίνουν όλα αυτά όμως η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης που έχει εκπονήσει. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί από 0,5% το 2014 σε 1,5% το 2015 εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για τις εμπορικές τράπεζες η ΕΚΤ επισήμανε ότι η χαμηλή κερδοφορία μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να θωρακιστούν στην απορρόφηση σοκ. Γι’ αυτό η ΕΚΤ έκανε λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης ισολογισμών στο τραπεζικό σύστημα.

© Bloomberg News