Το σοκ που προκάλεσε ο φόβος για αποπληθωρισμό υποχωρεί. Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζει να πιέζει προς τα πάνω τις τιμές, πιστεύουν πλέον κεντρικοί τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη των οικονομικών επιτελείων κυβερνήσεων.

Σε αυτό συμφώνησαν πολλοί κορυφαίοι παράγοντες που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μεταξύ αυτών είναι και ο Ντέιβιντ Λίπτον, ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ. «Ο κίνδυνος παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού έχει μειωθεί» ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του.

Η απειλή για μείωση των τιμών έχει οδηγήσει περίπου 30 κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο στην απόφαση να χαλαρώσουν σημαντικά τη νομισματική τους πολιτική. Επίσης, παρά τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει δώσει σήμα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της Fed Στάνλεϊ Φίσερ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να πετύχει τον στόχο του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα και ότι οι μισθοί αρχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ είπε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» όσον αφορά την προσήλωση της τράπεζας να παράσχει σταθερότητα στις τιμές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ άρχισε τον προηγούμενο μήνα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα ανέφερε σε χωριστή συνάντηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και στη δική του χώρα προς τον στόχο του 2% που θέτει η κεντρική τράπεζα.

Βέβαια δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ο οποίος πλέον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επανέλαβε την ανησυχία του για τη χαμηλή ανάπτυξη που, όπως είπε, καταγράφεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. Η τάση αυτή μπορεί να εγκλωβίσει τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν, ανέφερε.

© Bloomberg News