Η μεγάλη πτώση που καταγράφει το ευρώ το τελευταίο διάστημα ευνοεί σημαντικά την οικονομία της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από όσο αρχικά αναμενόταν. Αυτό εκτιμούν τα μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών προβλέψεων της χώρας σε έκθεσή τους, ζητώντας ταυτόχρονα από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.

Πλέον η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί 2,1% φέτος και 1,8% το 2016, ανέφεραν τα ινστιτούτα. Οι προηγούμενες προβλέψεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,2% το 2015.

«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου επιτρέπουν στους Γερμανούς να έχουν περισσότερα χρήματα για κατανάλωση, ενώ το πιο φθηνό ευρώ ευνοεί τις εξαγωγές» ανέφερε ο επικεφαλής προβλέψεων του ινστιτούτου Ifo Τίμο Βόλμερσεουσερ. Το Ifo είναι ένα από τα ινστιτούτα που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης αυτής.

Η επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αυξάνεται συνεχώς καθώς η βουτιά των τιμών της ενέργειας, η υποχώρηση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους. Αυτό δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση Μέρκελ να μειώσει τη φορολογία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με στόχο να τονωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες ακόμη περισσότερο, ανέφεραν τα ινστιτούτα.

Τα οικονομικά δεδομένα είναι αποκαλυπτικά. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,6% τον Φεβρουάριο στη Γερμανία. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 6,4% που είναι η χαμηλότερη μετά την επανένωση της χώρας το 1990.

Η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν πλέον τη δυνατότητα να μειώσουν τους φόρους, καθώς το συνδυασμένο πλεόνασμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναμένεται να αυξηθεί φέτος στα 20,7 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα ινστιτούτα. Το πλεόνασμα αυτό αναμένεται να φτάσει του χρόνου τα 25,6 δισ. δολάρια.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας για ολόκληρο το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,3%. Το 2016 η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,9%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από 0,5% φέτος σε 1,3% το 2016, ανέφεραν ακόμη τα ινστιτούτα. Τα ινστιτούτα που συμμετείχαν στην σύνταξη της σχετικής έκθεσης είναι το Ifo, το IWH, το DIW και το RWI.

© Bloomberg News