Η ιστορία που θα διηγηθώ εν συντομία έχει μεν ως αφετηρία το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα παλικάρια τής «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης είναι έως και επικίνδυνα, μπορείς να πεις.

Αφηγούμαι: στο Λονδίνο βγήκε χθες σε πλειστηριασμό –από τον οίκο Christie’s –μια εκπληκτικής ομορφιάς αρχαία επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα προερχόμενη από τη Χαλκίδα. H τιμή της ορίστηκε μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων στερλινών. Ο πλειστηριασμός ξεκίνησε στις 2 ώρα Αγγλίας (4 ώρα Ελλάδος).

Στις 13.38 (!!!) το υπουργείο Πολιτισμού, που προφανώς κοιμόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες ή στην καλύτερη είχε αφοσιωθεί στο πώς ο υπουργός Ξυδάκης θα διώξει από το Εθνικό τον διευθυντή Χατζάκη (διότι πώς αλλιώς θα κάνει πολιτισμό ο άνθρωπος…), εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ζητάει την απόσυρση της στήλης από τη δημοπρασία διότι προέρχεται από την Ελλάδα κ.λπ. κ.λπ.

Φυσικά, ο οίκος Christie’s γράφει το υπουργείο Πολιτισμού στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ξεκινάει κανονικά τη δημοπρασία και η στήλη πωλείται τελικά σε άγνωστο συλλέκτη αντί 92.500 στερλινών!

Το τι έκανε το υπουργείο Πολιτισμού το περιέγραψα προηγουμένως. Θα προσθέσω μόνο το εξής, για να καταλάβουμε όλοι –και κυρίως ο πρόεδρος Τσίπρας –με τι άσχετους, και ως εκ τούτου επικίνδυνους, έχουμε μπλέξει: έλληνας ερασιτέχνης διώκτης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο είχε επιτύχει μόνος του, ήδη από το περασμένο Σάββατο, να αποσυρθούν από την ίδια δημοπρασία τέσσερις αμφορείς. Ειδοποίησε τον οίκο ότι είναι προϊόντα λαθρανασκαφής. Με τη στήλη, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Κάποτε λέγαμε ως ανέκδοτο ότι ο Μητσοτάκης είναι ικανός να πουλήσει και την Ακρόπολη. Με τούτους εδώ, φοβάμαι ότι θα το δούμε να συμβαίνει λόγω ανικανότητας…

Εθισμός

Η κυρία λέγεται Βάσω Λέβα και πρόκειται για new entry στην πολιτική μας ζωή. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανανεώσει (τρομάρα του…) το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά το μόνο που θα καταφέρει, μου φαίνεται, θα είναι το ακατόρθωτο: να νοσταλγήσουμε τους άλλους!

Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή της –εγώ τουλάχιστον… –προ μηνός και βάλε, όταν τα παλικάρια της 17Ν έκαναν απεργία πείνας για να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (δεν έδιναν, βλέπεις, βάση στις διαβεβαιώσεις τού και «φωτογράφου» υπουργού Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλου ότι θα τον αποφυλάκιζε με ειδική, «φωτογραφική» φυσικά, διάταξη). Η περί ου ο λόγος κυρία Λέβα, λοιπόν, επισκέφθηκε τον Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Λαμίας και μετά μας ενημέρωσε σχετικά με αυτή την αφιλάνθρωπη, θα την χαρακτηρίσω, ενέργειά της.

Βεβαίως, το είχε πει και ο Χριστός πριν από περίπου 2.000 χρόνια (το γνωστό «ησθένησα, και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με»), αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό ήταν το κίνητρο της κυρίας όταν επισκέφθηκε τον Κουφοντίνα, γνωρίζοντας ότι έχει «φάει» καμιά δεκαριά, και τον Π. Μπακογιάννη, κατά τη φάση του ένοπλου αγώνα της ανοησίας.

Η κυρία ήθελε το σόου και, αν κρίνω απ’ όσα είπε προχθές αργά το βράδυ στη Βουλή, με κορυφαίο το «και άλλοι έχουν πατέρες εκτός από τον Κώστα Μπακογιάννη, όπως ο δικός μας ο Τεμπονέρας», βρήκε τον τρόπο να κερδίσει 15 λεπτά δημοσιότητας. Εύκολα.

Δεν την επικρίνω φυσικά, όχι. Η δημοσιότητα είναι ναρκωτικό και η κυρία Λέβα φαίνεται ότι εθίστηκε γρήγορα. Θα πω μόνο ότι αυτό το «ο δικός σας, ο δικός μας» με έκανε να ανατριχιάσω. Γιατί παραπέμπει σε έναν αποκρουστικό διχασμό, που είναι πραγματικά το τελευταίο που μας έλειπε αυτό τον καιρό!

Σιωπή

Μιλάει η Λέβα, αλλά δεν μιλάει η Πρόεδρος Ζωή. Παρά το γεγονός ότι ξεφύτρωσε (…) αυτόπτης μάρτυρας που την δικαιώνει εν μέρει, η Πρόεδρος, λαλίστατη κατά τα άλλα, αυτή τη φορά, λέξη. Ανάσα. Ούτε γκριμάτσα, από αυτές που με τόση ευκολία –και επιτυχία θα έλεγα –κάνει στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής. Η σιωπή μου προς απάντησή σας, ρε. Βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά η μονταζιέρα ΣΥΡΙΖΑ, και το παιχνίδι «σφύριξα κι έληξε»!

Καμιά αντίρρηση, αλλά υπάρχουν κάποια ζητηματάκια. Λ.χ., δεν φαντάζομαι να γίνει καμιά στραβή και να το κλείσουν το βενζινάδικο του φουκαρά στην Αιδηψό, ε; Δηλαδή, για να είμαι πιο σαφής, δεν φαντάζομαι να περνάει από το μυαλό κανενός να χρησιμοποιήσει τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους για να κλείσει το βενζινάδικο με κατηγορίες του είδους «οι αντλίες σου είναι στραβές». Αυτά γίνονται μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα, και όχι στις δημοκρατίες.

(Δεν μιλάω στον αέρα, εννοείται. Ακουσα διάφορα χθες, και απλώς προειδοποιώ. Οπως και για το ότι θα το παρακολουθώ το θέμα…)

Εκεί που είσαι ήμουνα

Στο μεταξύ, σπάραξα στο κλάμα χθες, βλέποντας και ξαναβλέποντας τα βίντεο από την εισβολή στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εργασίας μιας ομάδας συνδικαλιστών που ήθελαν να καταγγείλουν την κοινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το γεμάτο απόγνωση βλέμμα του υπουργού Σκουρλέτη μπροστά στους «εισβολείς» ήταν όλα τα λεφτά. Τους άκουγε να φωνάζουν και δεν έλεγε τίποτε. Τους κοιτούσε απλώς και περίμενε πότε θα τελειώσουν για να φύγουν. Οι συνδικαλιστές ήταν του ΠΑΜΕ, και υποθέτω ότι το αγόρι με το βελούδινο βλέμμα Σκουρλέτης, εκεί που καθόταν ακίνητος, δεν μπορεί, θα σκέφθηκε, ότι πριν από ελάχιστο χρόνο, και οι δικοί του, οι συριζαίοι, κάτι τέτοια έκαναν. Αλλά τότε τους κάλυπτε. Εξέφραζαν τη λαϊκή οργή, βλέπεις, για τις πολιτικές του Μνημονίου…

Ποιος δουλεύει ποιον

Τώρα που είπα Μνημόνιο, φαντάζομαι ότι δεν διαφεύγει κανενός ότι και αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι και οι προηγούμενες από το ’10 και μετά: Μνημόνιο εφαρμόζει!

Μπορεί να λέει (ακόμη και χθες!..) ότι το κατήργησε, αλλά είμαι σε θέση να ενημερώσω ότι μας δουλεύει κανονικά. Μνημόνιο εφαρμόζει. Μνημόνιο με τα όλα του. Με περικοπές μισθών και συντάξεων, με λιτότητα του κερατά, με κατάργηση του κοινωνικού κράτους, με δαπάνες από περίεργες έως πολύ περίεργες για εισαγγελέα –200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά 500 εκατ. για τα «σαπάκια» της Lockheed… –και πάει λέγοντας.

Μου φαίνεται θα ξεκινήσω μόνος μου ανένδοτο για την κατάργηση του Μνημονίου. Και με σύνθημα «κάτω οι ψεύτες»!..

(Προτείνω σχετικά την ταινία «Ζητείται ψεύτης», με τον Ηλιόπουλο να ωρύεται «κάτω οι ψεύτεεεεες!» στον καταπληκτικό ρόλο του επαγγελματία ψεύτη ο οποίος προσλαμβάνεται από βουλευτή ως ιδιαίτερός του ώστε να διευθετεί τις υποθέσεις του.)