H Volkswagen ενισχύει την γκάμα των στέισον βάγκον του Golf Variant με ειδικές εκδόσεις, όπως την crossover Golf Alltrack, την Golf GTD Variant και του κορυφαίου Golf R Variant με αυξημένες δυνατότητες κίνησης ακόμη και σε χωμάτινες διαδρομές ή με σπορ επιδόσεις και εξελιγμένη τετρακίνηση.

Το πρώτο, το Golf Alltrack απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό, με κύρια χαρακτηριστικά την δυνατότητα του να κινείται σε πιο ανώμαλα εδάφη χάρη στις ειδικές ενισχύσεις που υπάρχουν περιμετρικά του αυτοκινήτου, τα προστατευτικά τμήματα και την αυξημένη κατά 20 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος.

Επίσης, η συγκεκριμένη έκδοση διαθέτει ράγες οροφής στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί μια μπαγαζιέρα και ζάντες των 17 ιντσών. Το νέο μοντέλο θα προσφέρεται στο μέλλον σε διάφορες εκδόσεις κινητήρων, όπως η 1.6 TDI 110 HP, η 2.0 TDI με 150 ή 184 ίππους και το μοτέρ βενζίνης, 1.8 TSI 180 ίππων.

Η οδική του συμπεριφορά ενισχύεται και από το σύστημα τετρακίνησης 4MOTION με το τελευταίας 5ης γενιάς συμπλέκτη Haldex, που μεταφέρει την ισχύ του κινητήρα στους εμπρός τροχούς ή και στους πίσω ανάλογα με την πρόσφυση.

Η επόμενη έκδοση θα είναι η Golf GTD Variant που εφοδιάζεται με το 2.0 TDI κινητήρα απόδοσης 184 ίππων. Θα έχει πιο σπορ εμφάνιση, με ζάντες 17 ιντσών, οι μαύρες, ράγες οροφής και σπορ χαμηλωμένη κατά 15 χλστ. ανάρτηση.

Τέλος, το Golf R Variant θα κινείται από τον 2.0 TSI κινητήρα απόδοσης 300 ίππων που συνδυάζεται με 6τάχυτο DSG και μόνιμη τετρακίνηση. Θα διαθέτει την τελευταίας γενιάς ρυθμιζόμενη ανάρτηση DCC.