Η αύξηση της οικονομικής επιρροής της Κίνας μπορεί να είναι η καλύτερη λύση που έχει η χώρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι η αύξηση του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο δεν ξεπέρασε το 7%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 2009, όταν είχε σημειωθεί παγκόσμια ύφεση. Εκείνη τη φορά οι κυβερνώντες είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση με μεγάλη επέκταση των πιστώσεων, η οποία όμως άφησε πίσω της πολλά άδεια σπίτια και κόκκινα δάνεια.

Τώρα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί άλλη πολιτική και επικεντρώνει την προσοχή του σε πρωτοβουλίες για αναδιάρθρωση της οικονομίας. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται και προσπάθειες για την ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Καθώς η ζήτηση κινεζικών προϊόντων από το εξωτερικό μειώνεται, το μεγάλο σχέδιο του Σι είναι να ενισχύσει τη συνεργασία με Ασιατικές χώρες ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού. Ο δρόμος αυτός ενισχύει το εμπόριο της χώρας από τον Μεσαίωνα.

Ο Σι έχει αναλάβει ήδη δύο μεγάλες πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η μία είναι η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών με υπό διαχείριση κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη είναι η δημιουργία ειδικού ταμείου 40 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του Δρόμου του Μεταξιού. Η Κίνα ονομάζει το σχέδιο αυτό «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Ο «δρόμος» είναι η οδός που συνδέει την ανατολική ακτή της Κίνας με την Ευρώπη μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του Ινδικού Ωκεανού. Η «ζώνη» είναι η γη της Κίνας, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης.

Οι κινέζοι παραγωγοί θα ενδιαφέρονταν για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε χώρες από την Ινδονησία έως το Καζακστάν. Τέτοιες ευκαιρίες θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ακινήτων και τη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη. Η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με δεκάδες άλλες χώρες θα βοηθήσει την Κίνα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της παγκοσμιοποίησης όπως ανέφερε σε ανάλυσή της η ΑΝΖ Bank.

© Bloomberg News