Η ισχυροποίηση του δολαρίου μεγεθύνει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία ενώ πλήττει ώς έναν βαθμό την ανάκαμψη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Παρά τη σταθεροποίηση των προβλέψεων, ωστόσο, το Ταμείο αναφέρει ότι μεγάλες αλλαγές συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το 2015. Μείωσε κατά 0,5% τις προβλέψεις για ανάπτυξη στις ΗΠΑ που αναμένεται πλέον να φτάσει το 3,1%. Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ θα είναι πάντως η υψηλότερη ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί 1% ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5% καθώς η εξασθένηση των νομισμάτων (γεν και ευρώ) παρέχει «ευπρόσδεκτη ώθηση» για τις περιοχές αυτές, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,3% από 4,6% το 2014. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για πρώτη φορά από το 1999, φέτος, η Ινδία θα παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη από την Κίνα. Το ΔΝΤ προβλέπει 7,5% αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας. Η πρόβλεψη είναι αναθεωρημένη κατά 1,2% προς τα άνω σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο τον Ιανουάριο. Η Ινδία ωφελείται σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, την αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Η Κίνα αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη 6,8%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ παραμένει αμετάβλητη τους τελευταίους τρεις μήνες. Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται καθώς αρχίζουν να αντιμετωπίζονται οι υπερβολές στην αγορά ακινήτων και τις πιστώσεις, αναφέρει το ΔΝΤ.

«Οι μεγάλες μεταβολές στις τιμές είτε πρόκειται για συναλλαγματικές ισοτιμίες είτε για τις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν κερδισμένους και χαμένους», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Το ΔΝΤ μπορεί να αλλάξει τις προβλέψεις του εάν υπάρξει ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου ή εάν το δολάριο ενισχυθεί τόσο ώστε να πληγούν όσοι βρίσκονται σε αναδυόμενες οικονομίες και έχουν αγοράσει χρέος σε αμερικανικό νόμισμα.

© Bloomberg News