Τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι οργανισμοί και απαιτούν διοικητικές δομές με υψηλή εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα. Τα σύγχρονα νοσοκομεία είναι ψηφιακά, χωρίς φιλμ και εκτυπώσεις, και έχουν δυνατότητες τηλε-ιατρικής και τηλε-διοίκησης μέσω smartphone! Αυτά σε αναπτυγμένες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες όπως η Εσθονία, όπου τα ευρωπαϊκά κονδύλια επενδύθηκαν σε τεχνολογία.

Στην Ελλάδα βασιλεύει η ανοργανωσιά του χαρτοβασιλείου. Οι θέσεις των διοικητών των νοσοκομείων με αδιαφανείς διαδικασίες καταλήγουν σε κομματικούς φίλους και αποτυχόντες πολιτευτές, οι οποίοι, όντας συνήθως άσχετοι, διοικούν το τιμάριό τους με γνώμονα το προσωπικό και κομματικό συμφέρον και διοικητικό πρότυπο το στράτευμα του 1970. Η νέα κυβέρνηση βαδίζει ήδη στην πεπατημένη των προηγούμενων. Βιάστηκε να ζητήσει τις παραιτήσεις των παλαιών και ετοιμάζει εν κρυπτώ τους αντικαταστάτες.

Αν και παραδοσιακά οι μεν φωνασκούσες συντεχνίες απέδιδαν την κακοδαιμονία μόνο στην έλλειψη πόρων, οι δε πολιτικοί και τα ΜΜΕ σε θέματα διαφθοράς των γιατρών αποκλειστικά, στην πραγματικότητα γενεσιουργός αιτία ήταν και είναι η ανεπάρκεια των διοικητικών μηχανισμών. Ακόμη και την εποχή που το κόστος συναγωνιζόταν ή ξεπερνούσε το μέσο ευρωπαϊκό, η ποιότητα των υπηρεσιών του δεν υπήρξε ανάλογη.

Οι αναιμικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού απέδωσαν ελάχιστα, προσκρούοντας σε συμφέροντα, στον εθισμό στη γραφειοκρατία, σε ελλείψεις προσωπικού και κυρίως σε ένα απαρχαιωμένο διοικητικό πλαίσιο.

Η αναμόρφωση του προτύπου αυτού μοιάζει πλέον με την προσπάθεια ανακαίνισης ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου με βαριά δομικά προβλήματα, σαν προσπάθεια αναβάθμισης ενός σκουριασμένου Σκαραβαίου σε σύγχρονη λιμουζίνα. Ακριβή, δύσκολη και στην πραγματικότητα καταδικασμένη εξαρχής.

Το ΕΣΥ έχει ανάγκη τεκτονικών αλλαγών. Καταρχήν, οριστική αποσύνδεση της διοίκησης από τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη μετατροπή των μεγάλων μονάδων σε δημόσιους, αυτόνομους, αυτοδιοικούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σε μονάδες διοικούμενες από συμβούλια με ευρεία αντιπροσώπευση της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων, με αυστηρά προκαθορισμένες διαδικασίες επιλογής διοικητικών στελεχών και διαφανή διαχείριση. Ταυτόχρονα το πρότυπο λειτουργίας πρέπει να διαμορφωθεί από καθαρό χαρτί ή, αν προτιμάτε, κενή οθόνη, επιβάλλοντας ένα εντελώς νέο ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον από τα πλυντήρια μέχρι τα χειρουργεία, με σαφή οργανογράμματα και καθηκοντολόγια. Ενα μοντέρνο ψηφιακό νοσοκομείο είναι εφικτό. Και είναι φθηνότερο, αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο. Είναι καιρός να υπερβούμε παλαιοκομματικές τακτικές και τον συντηρητισμό του συντεχνιασμού. Είναι καιρός να μπούμε στη νέα εποχή.

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας, υπεύθυνος του τομέα Υγείας στο Ποτάμι