Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 100 από τους 300 συνολικά εργαζομένους του ομίλου ανακοίνωσε προ ημερών η Χαλυβουργική, που, όπως και άλλες βιομηχανίες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επιδιώξει να συναντηθεί σήμερα με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής προκειμένου να την πείσει να πάρει πίσω το πρόγραμμα εθελουσίας, για το οποίο ανέφερε χθες ότι ανακοινώθηκε «αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και ισοδυναμεί με πρόγραμμα απολύσεων».

Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου όπου τού έθιξαν τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου, με αιχμή το υψηλό ενεργειακό κόστος, γεγονός που τον καθιστά μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τις ιταλικές και ισπανικές χαλυβουργίες και με συνέπεια συνεχή προγράμματα εθελουσίων και μείωση θέσεων εργασίας.

Ως απάντηση στο υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας το υπουργείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες –ίσως υπάρξει σύσκεψη αύριο υπό τον Π. Λαφαζάνη -, καθώς δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, παρότι η ΕΕ έχει δώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο την έγκρισή της στην προηγούμενη κυβέρνηση.