Την αρχή κάνει ο Δίας. Και «ο Ζευς είναι δυστυχισμένος γιατί ο ελληνικός λαός μου υποφέρει» ανακοινώνει το μπαλκόνι του «ιδρύματος» μοιράζοντας κεραυνούς αριστερά και δεξιά. «Μπορείτε να βροντοκοπάτε λίγο πιο σιγά γιατί εργαζόμαστε εδώ κάτω» λέει ο ένας εκ της τρόικας στο ισόγειο. Αλλά ο Δίας απτόητος δεν σταματάει τις βροντές.

–«Ποιος είναι αυτός ο τεντιμπόης; Μόνο το δερμάτινο μπουφάν του λείπει» λέει ο τροϊκανός παραπέμποντας στα σχόλια γερμανών πολιτικών για τον Βαρουφάκη.

«Πώς μιλάς έτσι με μένα; Είμαι θεός!» απειλεί ο Δίας.

–«Καλά, καλά! Κι εμείς είμαστε η τρόικα. Είμαστε θεοί!» έρχεται η απάντηση.

–«Αλλά μπορείτε ευχαρίστως να μας λέτε θεσμούς» συμπληρώνει ο δεύτερος.

–«Δία, είσαι ακόμη σε υπηρεσία;» ρωτάει ο τρίτος.

«Εδώ και 2.000 χρόνια σε σύνταξη» λέει ο πρώτος.

–«Με πλήρη συντάξιμα; Τυπικός Ελληνας» διαπιστώνει ο δεύτερος.

–«Τα νούμερα λένε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει τον Ολυμπο» ανακοινώνει ο τρίτος.

–«Με 100 θεούς παράγετε ένα προϊόν που κανένας πλέον δεν αγοράζει» λέει ο πρώτος.

–«Με έναν θεό για το κρασί, έναν για τη θάλασσα και μία θεά που δεν κλείνει ποτέ το μάτι της κουζίνας» απαριθμεί ο δεύτερος.

–«Ξέρετε πόσο κοστίζει το ρεύμα;» ρωτάει ο τρίτος.

–«Γιατί δεν δοκιμάζετε τον μονοθεϊσμό;» ρωτάει ο πρώτος.

«Μονο-τι; Θα σας δείξω εγώ» απειλεί ο Δίας, αλλά ο κεραυνός που κρατάει στο χέρι δεν λειτουργεί πλέον. Η τρόικα τού τράβηξε την πρίζα. Και στην προειδοποίηση ότι θα μετατραπεί σε ταύρο και θα «πηδήξει» την Ευρώπη, έρχεται η απάντηση της τρόικας: «Ασε, αυτό το κάνουμε εμείς».

ΗΔΗ ΣΤΟ YOUTUBE. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο της 50λεπτης εκπομπής «Το ίδρυμα» που μεταδίδει απόψε το γερμανικό κανάλι ZDF. Η εκπομπή ολόκληρη είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην κρίση χρέους, ενώ κλείνει με τα χρέη της Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο YouTube κυκλοφόρησε ένα απόσπασμα με ελληνικούς υπότιτλους, που περιλαμβάνει την επίσκεψη της τρόικας στην ταβέρνα και τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας, με προσκεκλημένο τον Αργύρη Σφουντούρη επιζών της θηριωδίας των Ναζί στο Δίστομο.

Κρίμα που υποτιτλίστηκαν μόνο 15 λεπτά και όχι ολόκληρη η εκπομπή. Διότι θα μπορούσε να δει και όποιος δεν γνωρίζει γερμανικά τον τουρκικής καταγωγής Σεντάρ Σομουντσού, που υποδύεται τον έλληνα ταβερνιάρη, να παρωδεί και τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας.

ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Η μιντιακή παράκρουση που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε την εκπομπή του ZDF είδηση της ημέρας στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο, απόδειξη ότι η κρίση μας φέρνει πιο κοντά. Μαθαίνει ο ένας για τον άλλο πράγματα που μέχρι χθες του ήταν άγνωστα ή αδιάφορα.

Η περίπτωση της εκπομπής του ZDF έχει πρόσθετη αξία, διότι ανατρέπει την εδραιωμένη στην Ελλάδα πεποίθηση ότι τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν μονομέρεια εις βάρος της Ελλάδας, είναι κεντρικά κατευθυνόμενα, αν δεν παίρνουν γραμμή από την ίδια τη Μέρκελ.

Εχοντας συνηθίσει στα non paper του Μαξίμου, εικάζεται συνήθως ότι και η καγκελαρία στέλνει ραβασάκια στη σύνταξη των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών για να παπαγαλίζουν την κεντρική γραμμή. Τέτοιο θεσμικό καναλιζάρισμα της ενημέρωσης στη Γερμανία θα ήταν σκάνδαλο –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιδιώκει με εσκεμμένες διαρροές να επηρεάσει τη μιντιακή ατζέντα ούτε σημαίνει ότι λείπουν οι απόπειρες πολιτικής παρέμβασης.

Το ίδιο το ZDF έπεσε το 2012 θύμα παρέμβασης από τη δεξιά Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) για να μη μεταδοθεί ρεπορτάζ για το αντίπαλο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η αποκάλυψη του τηλεφωνήματος οδήγησε στην παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου του CSU.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ. Οι χώρες δεν έχουν μόνο τις ηγεσίες που τους αξίζει αλλά και τη σάτιρα που τους αξίζει. Η συγκεκριμένη εκπομπή του ZDF είναι εξαιρετικό δείγμα της κουλτούρας πολιτικής σάτιρας που διαθέτει η Γερμανία. Το πολιτικό καμπαρέ είναι πάντοτε κριτικό, αριστερό, ανατρεπτικό.

Οι Μαξ Ούτχοφ, Κλάους φον Βάγκνερ και Ντίτριχ Κράους ξεκίνησαν «Το ίδρυμα» τον Φεβρουάριο του 2014. Τον περασμένο Νοέμβριο «Tο ίδρυμα» τιμήθηκε με το Βραβείο Γκρίμι για την καθαρή στάση που κράτησε στην αντιμετώπιση των φυγάδων που φτάνουν στη Γερμανία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα προβλήματά τους.

Οι συντελεστές της εκπομπής είναι ανατρεπτικοί και στη φόρμα της εκπομπής, ανεβάζοντας στη σκηνή τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στους οποίους αναφέρονται. Η εκπομπή για την Ελλάδα έκλεισε με το Δίστομο και τον Αργύρη Σφουντούρη. Ηταν μία ακόμα μεγάλη στιγμή για την τηλεόραση, όχι μόνο τη γερμανική.