Τέσσερις από τις πλέον ιστορικές και χαρακτηριστικές ατμάμαξες που λειτούργησαν ως κινητήριες μονάδες των τρένων για περίπου έναν αιώνα – μέχρι τη δεκαετία του ΄70 – απεικονίζει η νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Σιδηρόδρομοι της Ελλάδας», που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο θέατρο αμαξοστοιχία «Το τρένο στο Ρουφ».
«Σήμερα τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν μια σειρά που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση συνεργασίας τους με τον ΟΣΕ, μια σχέση που ξεκινάει πριν από δύο αιώνες και μετά από μια μικρή διακοπή επανενεργοποιείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, μέσα από την αξιοποίηση της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός.

Ο ίδιος μάλιστα από το βήμα της εκδήλωσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα είναι έτοιμες οι σχετικές διαδικασίες για τη χρήση από τα ΕΛΤΑ και των επιβατικών αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.

Για τη δυναμική των δύο εταιριών μίλησε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την αναμνηστική σειρά συναντώνται δύο κόσμοι: ο φιλοτελισμός και οι «Φίλοι του Σιδηροδρόμου», δύο σημαντικές κοινωνικές ομάδες που με αφετηρία το χόμπι, έχουν μεγάλη κοινωνική παρουσία».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) κ. Γιώργος Βασιλόπουλος μίλησε για την προσφορά των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ζήτησε να στηριχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο οργανισμών, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Σιδηροδρόμου» κ. Παναγιώτης Κακαβάς, ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία.

Η φιλοτελική παρουσίαση της σειράς έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.

Τα ΕΛΤΑ απένειμαν ειδικές συλλεκτικές συνθέσεις της συγκεκριμένης σειράς γραμματοσήμων στον ΟΣΕ και στον σύλλογο «Φίλοι του Σιδηροδρόμου», για την πολύτιμη συνεισφορά τους στον σχεδιασμό της σειράς.
Οι τιμές των γραμματοσήμων ξεκινούν από 0,20 και φτάνουν έως και 2,5 ευρώ, ενώ η αναμνηστική σειρά άρχισε να κυκλοφορεί από σήμερα. Θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι τις 29 Μαρτίου εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Τα γραμματόσημα φιλοτέχνησε η ζωγράφος – χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Στο πλαίσιο της σειράς «Σιδηρόδρομοι της Ελλάδας» κυκλοφορούν επίσης: εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων, απλά λευκώματα γραμματοσήμων, κάρτες μάξιμουμ prepaid, τευχίδια αυτοκόλλητων γραμματοσήμων και αριθμημένα φυλλαράκια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα τα βρουν σε όλα τα Ταχυδρομικά Καταστήματα της χώρας μας.

Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού, σήμερα 0,72 ευρώ.