Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν αντάλλαξαν κουβέντα, ούτε καν βρέθηκαν στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή, άρα ντιμπέιτ, με την κλασική έννοια δεν ήταν. Αλλωστε, μετά την πεισματική άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κανένας δεν περιμένει να τον παρακολουθήσει σε τετ α τετ αναμέτρηση με τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Παρ’ όλα αυτά, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεοπτική δοκιμασία των δύο πολιτικών αρχηγών, με «εξεταστές» τον δημοσιογράφο Τζέρεμι Πάξμαν και ένα κοινό 100 καλεσμένων, ισάριθμα μοιρασμένων ανάμεσα σε υποστηρικτές των Συντηρητικών, υποστηρικτές των Εργατικών και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Ηταν, με άλλα λόγια, η πρώτη επίσημη μάχη για την Ντάουνινγκ Στριτ 10 – «#BattleForNumber10 για τους followers του twitter» με τελική αναμέτρηση τις εκλογές της 7ης Μαΐου. Και είχε τα χαρακτηριστικά ενός σόου.

Ο δημοσιογράφος, με εμπειρία 25 χρόνων στο τιμόνι της εκπομπής «Newsnight» του BBC, δεν έχασε ούτε λεπτό από τα δεκαοκτώ που είχε στη διάθεσή του, πρώτα με τον Κάμερον. «Πόσα πακέτα δωρεάν τροφίμων μοιράστηκαν φέτος;». Σιγή. «Εσείς θα συμφωνούσατε να εργάζεσθε με σύμβαση μηδενικών ωρών;». «Οχι» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αντιτείνοντας όμως ότι οι θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί. Και μολονότι παραδέχθηκε ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, ο Κάμερον απαντούσε στις σκληρές ερωτήσεις του δημοσιογράφου με μια απολογία όχι των αποτυχιών αλλά των επιτυχιών της συγκυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών: τη μείωση της ανεργίας, τη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, τη διαχείριση του ελλείμματος, «το οποίο όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση οι προβλέψεις το ήθελαν μεγαλύτερο και από αυτό της Ελλάδας».

Υστερα από τα δύσκολα, ο Κάμερον πέρασε στα (πιο φιλικά) χέρια των ακροατών. Κάθε ερώτηση ήταν μια ευκαιρία για τον Κάμερον να επαναδιατυπώσει με άνεση τις πολιτικές του θέσεις. «Με ποιον τρόπο θα προσπαθούσατε να με πείσετε να ψηφίσω την παραμονή της χώρας μου στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» ρωτήθηκε, με σαφή αναφορά στο επίμαχο δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον εφόσον είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2017. «Η Βρετανία είναι καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρκεί όμως να παραμείνει η ΕΕ μια οργάνωση και να μην καταντήσει να θυμίζει κράτος» δήλωσε.

Οι ερωτήσεις προς τον Μίλιμπαντ, ο οποίος βρέθηκε πρώτα ενώπιον του κοινού, ξεκίνησαν σε πιο προσωπικό επίπεδο. «Γιατί είστε τόσο μίζερος;» Οπως και ο Κάμερον, έτσι και ο Μίλιμπαντ άδραξε την ευκαιρία για να παραθέσει την αντιπολιτευτική του ρητορική. «Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα, αρκεί να δώσουμε σημασία στις ανισότητες και στις συνθήκες διαβίωσης» επανέλαβε δύο – τρεις φορές ενώ υποσχέθηκε να μείνει πιστός στη δέσμευσή του για τη μείωση των διδάκτρων ανώτατης εκπαίδευσης. Ο Πάξμαν θέλησε να του κόψει τον αέρα από την πρώτη στιγμή. «Πόσο πληθυσμό χωράει η Βρετανία;». Ο Μίλιμπαντ δεν ενέδωσε αρνούμενος να δώσει έναν δικό του περιορισμό στον αριθμό μεταναστών που πρέπει να φιλοξενεί η χώρα του. Και αφού ξεμπέρδεψε με τις ερωτήσεις που αφορούσαν τη συμμετοχή του Μίλιμπαντ στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν το 2007-2010, ο δημοσιογράφος έθεσε στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη αδυναμία Μίλιμπαντ –δηλαδή την εικόνα του ως πρωθυπουργού. Υπαινισσόμενος με χιούμορ ότι ο Μίλιμπαντ δεν θα έβγαινε ζωντανός από μια δίλεπτη σωματική αναμέτρηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πάξμαν επέμεινε να ακούσει την απάντηση του Μίλιμπαντ σε σχόλια που τον θέλουν «φλώρο από το Βόρειο Λονδίνο» και «όχι αρκετά σκληρό». Το αντεπιχείρημα του Μίλιμπαντ ήταν η αντίστασή του στον «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου», όπως χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μιας βομβιστικής επίθεσης στη Συρία. «Διάολε, είμαι αρκετά σκληρός» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο αδελφός

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα αντικρίσουν το όνομά σας στο ψηφοδέλτιο και θα σκεφθούν “τι κρίμα που δεν είναι ο αδελφός του στη θέση του”» είπε ο δημοσιογράφος στον Εντ Μίλιμπαντ φέρνοντάς τον σε αμηχανία και συγκρίνοντάς τον με τον αδελφό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ

Η μητέρα

«Λυπάμαι την καημένη τη μητέρα σας» σχολίασε η δημοσιογράφος και συντονίστρια του ντιμπέιτ Κέι Μπέρλεϊ,

όταν ο Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η πολιτική αναμέτρηση με τον αδελφό του ήταν «τραυματική» και ότι «ακόμη επουλώνονται οι πληγές στη σχέση τους»