Εγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Αντρέας Λούμπιτς είχε λάβει ιατρική θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα εντοπίστηκαν στην οικία του, ενώ ερωτηματικά για τη Luftahansa προκαλεί και η πληροφορία ότι ο μοιραίος άνθρωπος της πτήσης Βαρκελώνη – Ντύσελντορφ την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος είχε λάβει αναρρωτική άδεια, γεγονός, όμως, που είχε αποκρύψει. Χθες, οι Αρχές κατέσχεσαν υλικό από την οικία του Λούμπιτς στην περιφέρεια του Ντύσελντορφ, ενώ έρευνα διενήργησαν και στην οικεία των γονιών του στο Μόνταμπαουρ. Ο Λούμπιτς έμενε πότε στο δικό του σπίτι και πότε στων γονιών του, όπου ζει επίσης ο μικρότερος αδελφός του.

Οπως ανακοινώθηκε, θα χρειαστούν κάποιες ημέρες για την αξιολόγησή του. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάτι που να συνδέει την πράξη του συγκυβερνήτη με θρησκευτικά κίνητρα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την υπόθεση της επανεμφάνισης σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. «Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήταν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Ντύσελντορφ.

Σύμφωνα με την «Μπιλντ», ο Λούμπιτς είχε διαγνωστεί πριν από έξι χρόνια με σοβαρή κατάθλιψη και έκτοτε βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση. Το γερμανικό ταμπλόιντ κάνει λόγο για «σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο» το οποίο πέρασε ο συγκυβερνήτης το 2009, όταν δηλαδή ήταν 22 ετών. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Luftahansa Κάρστεν Σπορ διαβεβαίωσε ότι Λούμπιτς είχε διακόψει «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» την εκπαίδευσή του, η οποία είχε αρχίσει το 2008. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο λόγος αυτής της διακοπής. Σύμφωνα με την «Μπιλντ», πάντως, αιτία ήταν η κατάθλιψη και οι κρίσεις άγχους από τις οποίες υπέφερε. Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Λούμπιτς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Φίνιξ της Αριζόνας, όπου εκπαιδεύονται όλοι οι πιλότοι της Luftahansa, είχε κηρυχθεί «μερικώς ανεπαρκής» για να πετάξει αλλά και «έχων ανάγκη για συνεχή ιατρικό έλεγχο».

Η Luftahansa φαίνεται ότι ήταν σε γνώση της ασθένειας του Λούμπιτς αλλά όχι της νέας κρίσης. Ο συγκυβερνήτης είχε κρύψει την αλήθεια και από τους συναδέλφους του αλλά και από τη σύντροφό του, με την οποία σχεδίαζαν να παντρευτούν τον επόμενο χρόνο αλλά κάποιες πληροφορίες θέλουν να είχαν χωρίσει πριν από λίγο καιρό. Οι μαρτυρίες από το περιβάλλον του ρίχνουν περισσότερο φως στην προσωπικότητα του Λούμπιτς. Για μια παλιά του συμμαθήτρια, η πράξη του συγκυβερνήτη μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως αμόκ. Σύμφωνα με έναν φίλο του, η ψυχολογική κατάσταση του Λούμπιτς είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο και κλεινόταν όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί σε μια σχολή ανεμοπλάνων. Προτού ο Λούμπιτς γίνει συγκυβερνήτης, στα τέλη του 2013, έβγαιναν συχνά μαζί. Ωστόσο, σε δύο πάρτι γενεθλίων που ήταν και οι δύο καλεσμένοι, ο φίλος είχε διαπιστώσει ότι ο Λούμπιτς φαινόταν κλεισμένος στον εαυτό του, ενώ προτιμούσε να απομονώνεται και μιλούσε πολύ λίγο. «Το πέταγμα ήταν η ζωή του. Συνήθως ήταν ήρεμος, αλλά τον τελευταίο χρόνο είχε χειροτερεύσει» διηγείται ο φίλος.

Με το τσεκούρι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε επιχειρήσει να σπάσει την πόρτα του πιλοτηρίου με ένα τσεκούρι. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τη Luftahansa. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Germanwings, όμως, το τσεκούρι αποτελεί μέρος του εφοδιασμού ασφαλείας ενός Α320