Η ευρωζώνη έχει μπει για τα καλά στον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης ακολουθώντας βήματα που έχουν κάνει ήδη οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Υπάρχουν εννέα πράγματα που πρέπει κάποιος να ξέρει για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αλλα από αυτά έχουν ήδη γίνει και άλλα είναι πιθανόν να συμβούν:

1. Οι προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση οδηγούν σε αύξηση των τιμών μετοχών και σε υποχώρηση του νομίσματος.

2. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αρχικά τουλάχιστον, αντιδρούν θετικά στην ποσοτική χαλάρωση.

3. Μέρος της βελτίωσης του κλίματος μεταφράζεται σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να εξαρτώνται περισσότερο από τις κεντρικές τράπεζες ακολουθώντας πιο παθητικό ρόλο όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

5. Η ποσοτική χαλάρωση πλήττει περισσότερο όσους αποταμιεύουν και ευνοεί όσους χρωστούν. Στο μεταξύ αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες.

6. Η αρχική ικανοποίηση για το ράλι των αγορών δίνει τη θέση της σε ανησυχίες για τη δημιουργία φούσκας τιμών.

7. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορεί εύκολα να εδραιωθεί εάν δεν ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα και από τις κυβερνήσεις.

8. Παρά την αύξηση των ανησυχιών ο ιδιωτικός τομέας και το κοινό δεν βιάζονται καθόλου να σταματήσει η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης.

9. Οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν να μεγαλώνουν οι προκλήσεις για τη λειτουργική τους αυτονομία. Αρχίζουν να ενισχύονται οι πολιτικές φωνές για περισσότερους ελέγχους.

Η Ιστορία δείχνει ότι αυτές οι εξελίξεις θα είναι όλο και πιο ορατές στην Ευρώπη, όπως έγινε και στις άλλες οικονομίες όπου εφαρμόστηκε πρόγραμμα. Το δύσκολο είναι να προβλεφθεί εάν, πότε και πώς οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν τις ευθύνες οικονομικής διακυβέρνησης που έχουν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο το οποίο δεν έχει γραφεί ακόμη στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και, βέβαια, στην Ευρώπη.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.