Ηταν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, όταν στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση των φυλακών τύπου Γ’. Τότε, γονείς καταδικασμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς παρακολούθησαν τη διαδικασία έχοντας εξασφαλίσει προσκλήσεις για τα θεωρεία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση της τότε αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει ποικίλα αρνητικά σχόλια και είχε δώσει ξανά την ευκαιρία σε στελέχη της τότε κυβέρνησης να μιλήσουν για «προνομιακές σχέσεις» του κόμματος με τον ευρύτερο χώρο του λεγόμενου αντάρτικου πόλεων και των αντιεξουσιαστών.

Σήμερα, οκτώ μήνες μετά η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. «Αλληλέγγυοι» προς τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 2 Μαρτίου επιτίθενται κατά της νέας κυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται χειρότερα από τους ακροδεξιούς νεοδημοκράτες. Η Αντιτρομοκρατική πλέον λειτουργεί πιο αυθαίρετα από ποτέ. Απλά ντροπή» αναφέρουν σε κείμενο που διακινήθηκε στις ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ άλλοι προχώρησαν σε πολυήμερη κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ Στο Κόκκινο. Τι είχε συμβεί; Η μητέρα των μελών της οργάνωσης Γεράσιμου και Χρήστου Τσάκαλου και η σύζυγος του πρώτου είχαν προφυλακιστεί με κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση και όχι απλώς για την υπόθαλψη της Αγγελικής Σπυροπούλου, η οποία συνελήφθη στο πατρικό σπίτι των αδελφών. Τα μέλη των Πυρήνων προσχώρησαν στην απεργία πείνας που είχαν αρχίσει λίγο νωρίτερα στις φυλακές του Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας της 17 Νοέμβρη με τον Κώστα Γουρνά του Επαναστατικού Αγώνα και αμέσως είχε ακολουθήσει ο Νίκος Μαζιώτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής, μάλιστα, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί κατ’ αυτό τον τρόπο αν δεν είχαν προφυλακιστεί οι δύο γυναίκες. Αλλωστε, ακόμη και αστυνομικοί παραδέχονται ότι ούτε η μητέρα ούτε η σύζυγος αποτελούν κίνδυνο, ώστε να στερηθούν την προσωπική τους ελευθερία.

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Ομως, τα αιτήματα αυτής της απεργίας πείνας που τις επόμενες ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι ώστε να σταματήσει, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι απεργοί πείνας μεταφέρονται στα νοσοκομεία, είναι βγαλμένα από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά των φυλακών τύπου Γ και πλέον έχει κινηθεί η διαδικασία νομοθετικά για την κατάργησή τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη που φωτογραφίζει τον Σάββα Ξηρό και ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκισή του, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των απεργών πείνας. Ωστόσο, ακόμη και τα αιτήματα για κατάργηση βασικών διατάξεων των αντιτρομοκρατικών νόμων βρίσκουν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, αφού πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ άλλα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης των σχετικών κωδίκων». Κάτι τέτοιο, δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται. Τον Ιούλιο του 2011, όταν εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδε με επίσημη ανακοίνωση να μιλήσει για «δικαστικό αυταρχισμό και ποινική καταστολή» και πρόσθετε: «Τα δικαστήρια αξιοποιώντας την «αντιτρομοκρατική» νομική κατασκευή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταλόγισε εξοντωτικές ποινές». Η ανακοίνωση κατέληγε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση και τη Βουλή την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που να καταργεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ώστε να επανέλθει η ποινική δικονομία στους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου».

Με διάφορες αφορμές τα προηγούμενα χρόνια στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν στον ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία της προνομιακής σχέσης με τον χώρο των αντιεξουσιαστών αλλά και του λεγόμενου αντάρτικου πόλεων. Αυτό είχε συμβεί κατά κόρον στα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008 αλλά και στη συνέχεια, όπως –για παράδειγμα –στην υπόθεση του καταζητούμενου Κώστα Σακκά. Ο τελευταίος είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι με διαδοχικά εντάλματα είχε συμπληρώσει 32 μήνες κρατούμενος χωρίς να οδηγηθεί σε δίκη.