Αντιμέτωπες με φόρο 26% επί της δαπάνης που πραγματοποιούν για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Ιρλανδία, θα βρεθούν σύντομα οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν ψηφιστεί χωρίς αλλαγές η σχετική διάταξη νόμου η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εκατό δόσεις και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την επιχειρηματική κοινότητα. Προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φόρος 26% επί της συνολικής δαπάνης που διενεργείται από επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα, προκειμένου για συναλλαγές της με φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δηλαδή με σημαντικά χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με της χώρας μας.

Ο φόρος θα επιστρέφεται στην επιχείρηση εντός δωδεκαμήνου, «αζημίως» αναφέρεται στο νομοσχέδιο, υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να αποδείξει στο μεσοδιάστημα ότι πρόκειται για πραγματική συναλλαγή και όχι για εικονική ή τριγωνική με στόχο τη φοροαποφυγή.

Ηδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με επιστολή που απέστειλε στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ζητεί την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Σημειώνει μάλιστα ότι από νομικής άποψης, η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα από τα κράτη που χαρακτηρίζονται ως προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπονται μέτρα αποτροπής τριγωνικών ή εικονικών συναλλαγών με επιχειρήσεις σε φορολογικούς παράδεισους ή χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζεται έκπτωση της δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, παρά μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.

Με την επιχειρούμενη αλλαγή, είναι σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κόψει με το μαχαίρι τέτοιες πρακτικές φοροαποφυγής. Οπως όμως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, ο κίνδυνος να καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά είναι ορατός.