Αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τετάρτης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναμενόταν να μιλήσει το απόγευμα στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της εξαμερούς συνάντησης που θα έχει στις Βρυξέλλες με Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ και Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αλλά και εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για την ελληνική οικονομία η οποία βάλλεται πανταχόθεν: τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από την χώρα» τόνισε στην ομιλία του ενώπιον σχετικά ολιγάριθμων βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, ζητήσαμε και ζητάμε ισότιμη μεταχείριση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του επανέλαβε πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Μετά από πέντε χρόνια, συζητείται επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων ένα σχέδιο νόμου που γράφτηκε και δεν μεταφράστηκε. Είναι το πρώτο σχέδιο νόμου μετά από πέντε χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των αδύναμων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Οι εταίροι, αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν ότι θα ήμασταν η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, σίγουρα τους απογοητεύσαμε».

«Για πρώτη φορά η Ευρώπη παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, οφειλόμενη σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει στην ιδέα ότι μπορούν να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πετύχαμε να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, καμία νέα απόλυση. H χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ίδια και όχι έτοιμα προαπαιτούμενα».

«Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα.Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Σε μια απάντηση στην επιχείρηση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να μπλοκάρειτα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο Πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια.Ώστε να συνεχίζουν «ξεπαγιάζουν» χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα;Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε;Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Στέγαση, σίτιση, ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Εχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της» συμπλήρωσε.

Θύελλα αντιδράσεων για την πρόταση της Προέδρου για ονομαστική ψηφοφορία

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά την απέσυρε μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι υιοθετεί σχετική πρόταση της Χρυσής Αυγής.

«Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε τηνΤρίτη αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να «υποχρεωθεί» να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών (που πρέπει να είναι 15).

Όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε η ίδια την πρόταση για ονομαστική, αξιοποιώντας σχετική πρόνοια του Κανονισμού (άρθρο 72 παρ. 1, εδάφιο 3) που ορίζει ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ή αν «η πρόταση προέρχεται από τον Πρόεδρο».

«Ντροπή» φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής υιοθετεί την πρόταση της Χρυσής Αυγής.

Το πρωί η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα με τοποθετήσεις βουλευτών.

Ηδη, πάντως τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στη Συγγρού όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή, ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Βενιζέλος: «Θα ψηφίσουμε τις διατάξεις αλλά δεν θα τις «ξεψηφίσουμε»»…

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Βαγγέλης Βενιζέλος χρέωσε στην κυβέρνηση «αντάρτικο μονομερών ενεργειών».

Ο Β. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «ραγδαία επιδείνωση» όλων των οικονομικών μεγεθών της χώρας -δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών-, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει χάσει «όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που είχε κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «επιδεινώθηκε ραγδαία το δημοσιονομικό πλεόνασμα, χάσαμε το πλεονέκτημα του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και τείνουμε να χάσουμε το τρίτο πλεονέκτημα του σταθερού τραπεζικού συστήματος. Μέσα σε 50 μέρες, καταστράφηκε το στρατηγικό πλαίσιο της χώρας- και αντί η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας προσθέτοντας θέματα, αμφισβήτησε το πλαίσιο για να παίξει με λέξεις και προσχήματα (…) Εμείς μιλούσαμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταβολή του υπολοίπου των δόσεων, έξοδο απ’ το Μνημόνιο, προληπτική πιστωτική γραμμή, βελτίωση των παραμέτρων του χρέους- και αντ’ αυτού, οδηγηθήκαμε στο στρατηγικό κενό: Έχουμε μια συνεχή περιδίνηση στον ανεμοστρόβιλο των αντιφάσεων της κυβέρνησης. Εβδομάδα-εβδομάδα «κερδίζουμε χρόνο» και τρώμε τις σάρκες της πατρίδας και της οικονομίας. Η χώρα σέρνεται. (…) Υπάρχει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παρουσιαστούν θεωρίες διεθνούς συνωμοσίας, ο εξωτερικός εχθρός…» ανέφερε σε διάφορα σημεία της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, «φτάνουμε σε ανταρτοπόλεμο μονομερών κινήσεων σε σχέση με τα νομοσχέδια που εισάγονται, όπως αυτό για τις 100 δόσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε: «Εμείς θα τα ψηφίσουμε, παρότι είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, θα ψηφίσουμε και τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς, παρότι πλειστηριασμοί δεν γίνονται απ’ το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν πρόκειται να «ξεψηφίσουμε» αυτές τις διατάξεις, αν έρθει η κυβέρνηση υπό την πίεση των εταίρων να ζητήσει από τη Βουλή να τις «ξεψηφίσει»».

Σε σχέση με τα περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως συνταγματικά δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα για δημοσιονομικά μέτρα, οπότε η μόνη διέξοδος που μένει για την κυβέρνηση είναι οι εκλογές με το ερώτημα «εάν ο ελληνικός λαός ψηφίζει την έξοδο και υποβάθμισή του, ή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

«Δεν υπάρχει νομιμοποίηση και εσωτερικός συσχετισμός στη Βουλή των Ελλήνων, ούτε για τη στρατηγική της ρήξης, ούτε του έντιμου συμβιβασμού. Η φαινομενικά πανίσχυρη κυβέρνηση έχει υποστεί τον απόλυτο συμβιβασμό. Έχει περιέλθει σε κρίση νομιμοποίησης. Δεν έχετε κοινωνική εντολή ρήξης και δεν έχετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει τη στροφή στην υπευθυνότητα. Είστε καταδικασμένοι να καταδικάζεστε, να σέρνεστε, να αυτοαναιρείστε και να υπεκφεύγετε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο Β. Βενιζέλος για το δημόσιο χρέος, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει καμία κουβέντα, δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το χρέος» και πως «η πρόεδρος της Βουλής παίρνει πρωτοβουλίες ερήμην της κυβέρνησης». Όλο αυτό «μεταφέρεται σε μια διαμάχη σε σχέση με το ποιος έχει την εξουσία και τη δύναμη να αποσαφηνίζει την ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτός που έχει την εξουσία αυτή, είναι αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια να σου καλύψει τις πιστωτικές ανάγκες» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία αυτή αναφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου αποτέλεσε την αφορμή για τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να χαρακτηρίσει την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «μανιφέστο εθελοδουλείας».

«Λυπάμαι που σε μία κρίση ειλικρίνειας και κυνισμού, είπατε το νέο θέσφατο: «Τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια». Σοβαρά; Αυτό δεν καταψήφισε ο ελληνικός λαός; Αυτή δεν ήταν η αρχή με βάση την οποία υφιστάμεθα αυτές τις άθλιες και αποτυχημένες πολιτικές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα;» παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

«Υπήρξαμε αυτήκοες μάρτυρες ενός κρεσέντο καταστροφολογίας, από τον εκπρόσωπο μιας παράταξης της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω μια τάση δικαίωσης για το τι έγινε απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη σαφή, σαφέστατη τάση πλήρους δικαίωσης και των δανειστών και εταίρων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγαμε ποια είναι η θέση του ίδιου του κ. Βενιζέλου. Ποια είναι η θέση του σε σχέση με τα αδελφά κόμματα -το συγκυβερνόν κόμμα στη Γερμανία που είναι αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου. Τι πράττει ο κ. Βενιζέλος για τις άθλιες παρεμβάσεις σε βάρος της χώρας μας; Αισθάνεται κάποια υποχρέωση απέναντι στη χώρα, όχι ως άτομο, αλλά ως παράταξη και αντίληψη; Νομιμοποιείτε απολύτως την εξαίρεση της χώρας από τα πανευρωπαϊκά προγράμματα που εξελίσσονται; Εξαιρείται η χώρα μας από προγράμματα της ΕΚΤ απολύτως τιμωρητικά και έρχεστε εδώ να δικαιώσετε, να επιχαίρετε, να χειροκροτήσετε;» συνέχισε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο αναρωτήθηκε:

«Δεν είναι μονομερής ενέργεια η παύση της ρευστότητας προς τη χώρα μας; Είναι ή δεν είναι, σε σχέση με ποσά που οφείλουν στη χώρα μας, που έχει κερδίσει η ΕΚΤ απ’ τις αγορές ομολόγων, μια ρευστότητα που είχε η χώρα πέραν των δόσεων;».

Ο υπουργός Εσωτερικών, παρατήρησε πως ο Ευ. Βενιζέλος υπήρξε ο κατ’ εξοχήν στυλοβάτης της θεωρίας πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς «αντιστεκόταν σ’ αυτό που λέγατε εσείς σε κάθε ομιλία σας, πως το χρέος είναι βιώσιμο- και προσχώρησε τελευταίος στην άποψη αυτή, υπό τη δική σας πίεση. Και εγκαλείτε εμάς, που λέμε πως τον Ιούνιο θα γίνει η συμφωνία για τη ριζική απομείωση της αξίας του χρέους, που το έχουμε βάλει σε όλα τα fora; Το χρέος συζητείται σε όλη την Ευρώπη, η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, αλλά σιωπάτε…» εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, θα μακροημερεύσει». «Τα νομοσχέδια θα έρχονται, θα ψηφίζονται, θα παίρνουν την κοινωνική και λαϊκή συναίνεση και εσείς θα μένετε σε μάχες οπισθοφυλακών» κατέληξε.

«Σκληρή διαπραγμάτευση σημαίνει αποτελέσματα για τη χώρα» αντέτεινε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αν πάρετε δάνειο τον Ιούνιο με τους όρους του 2012 θα σας συγχαρώ. Αν πείτε πως κουρέψατε έστω και ένα ευρώ, και όχι 180 δισ. (σε καθαρή παρούσα αξία) θα σας συγχαρώ».

Σε σχέση με την παρατήρησή του πως «ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά», ο κ. Βενιζέλος επανήλθε λέγοντας πως «οι εταίροι μας είναι το επικουρικό σχέδιο για να καλύψουμε τα δανειακά μας» σημειώνοντας: «Τα κράτη δανείζονται από τις αγορές. Αλλιώς θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Ουγγαρία. Και οι αγορές λένε πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι 10,5%, ενώ του ιρλανδικού 0,5%».

Τέλος, σε σχέση με την προσωπική του στάση απέναντι στους εταίρους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε «επιστολή που απέστειλα, αλλά δεν δημοσιοποίησα, προς τους ηγέτες όλων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ζητώντας τους να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδος. Και πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- γιατί το μόνο μας κίνητρο ήταν πάντα η προστασία της πατρίδας και το εθνικό συμφέρον. Και μαθήματα πατριωτισμού και διαπραγμάτευσης δεν δέχομαι, γιατί έχω δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να διατηρηθεί η χώρα όρθια».

Την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

Καμμένος: «Εντολές από τον ελληνικό λαό, όχι από τους δανειστές»

«Εντολές, αυτή η κυβέρνηση παίρνει μόνο από τον ελληνικό λαό και όχι από τους δανειστές» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβαση του στη Βουλή, ζητώντας παράλληλα από όλους τους βουλευτές να στηρίξουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ώστε, όπως είπε, να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος.

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι αυτό που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι, με την ψήφο σας, να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο, για να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι σαν έθνος, ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος που δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν άλλον, παρά μόνο από τον ελληνικό λαό» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «Αγνοήστε τις εντολές που δίνουν οι δανειστές, οι οποίοι με λάθος πολιτική οδήγησαν τη χώρα σε εξαθλίωση και σαν ενωμένο έθνος να ζητήσουμε τη νίκη σε μια Ευρώπη που σέβεται την κυριαρχία κάθε χώρας και την λαϊκή εντολή. Σε αυτή τη χώρα, την εντολή δίνει ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί».

Απαντώντας, ο Πάνος Καμμένος στις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έχει στείλει επιστολές σε όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, με τις οποίες ζητά να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει, αντέτεινε ότι πρέπει να σταματήσει να το κάνει, γιατί μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει καταφέρει. «Αυτό που κατάφερε ήταν το σύνολο της σοσιαλιστικής ομάδας να επιτίθεται στην Ελλάδα, ο ένας να απειλεί με επιβολή μέτρων, όπως στην Κύπρο και ο κ. Σουλτς ευθέως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής» σημείωσε.

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ότι «έχει ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, για τα υφεσιακά μέτρα, τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, τα αυξημένα ελλείμματα, την ανεργία, την εξαθλίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

«Ποιανού πολιτική ήταν αυτή; Ήταν πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που στήριξε ο κ. Βενιζέλος. Αυτήν όμως την πολιτική ο ελληνικός λαός αποφάσισε να αλλάξει και θα αλλάξει, είτε αρέσει είτε όχι, γιατί είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος» τόνισε ο Π. Καμμένος ενώ επανέλαβε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκτελέσει εντολές άλλων πέραν των εντολών του ελληνικού λαού. Και η εντολή του ελληνικού λαού είναι αλλαγή της πολιτικής που έδινε εντολές να είναι η Ελλάδα στα τέσσερα».

Και ο υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας: «Είπε ο κ. Βενιζέλος ότι ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά, όχι αυτός που έχει δίκαιο και είναι η Ελλάδα. Είναι εκείνοι δηλαδή που επέλεξαν την Ελλάδα σαν πυροκροτητή, βάλανε τρίτους μηχανισμούς για να σταματήσουν να δανείζουν την χώρα. Δεν είναι οι τοκογλύφοι, ισχυροί. Εμείς είμαστε που απαιτούμε εφαρμογή των συνθηκών του ευρωπαϊκού δικαίου. Ισχυροί είναι αυτοί που δεν παραδίδουν την κυριαρχία της χώρας και όχι αυτοί που παραχωρούν άρθρα του Συντάγματος προς όφελος αυτών που δίνουν εντολές. Ισχυροί είναι αυτοί που έχουν το 80% του ελληνικού λαού».

«Θα την στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση γιατί απέδειξε ότι διαπραγματεύεται όρθια, ακούει τις εντολές του ελληνικού λαού και λειτουργεί προς όφελος μόνο του ελληνικού λαού» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Σκουρλέτης: «Κύκλοι Ευρωπαίων προσπαθούν να μας στραγγαλίσουν»

Κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαραίτητο αναγκαίο βήμα, τονίζοντας ότι οι κόκκινοι δείκτες δεν χωράνε στις επαναξιολογήσεις και στην αυστηρή νεοφιλελεύθερη λογική.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κορυφαίο κύκλο Ευρωπαίων που με τις δηλώσεις τους προσπαθούν να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, και κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να σταματήσουν να αβαντάρουν αυτούς που θέλουν τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια της χώρας, όπως είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ένας αγώνας που πάει αντάμα με τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών. Ελάτε μαζί μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη προσφορά σας. Μην εύχεστε, όπως είδαμε να το κάνουνε κορυφαίοι ευρωπαϊκοί κύκλοι με δηλώσεις τους, να αποτύχει αυτή η προσπάθεια. Έστω και με καθυστέρηση, ελάτε να ακολουθήσουμε όλοι, αυτήν προσπάθεια».

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο. «Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, μπάζει κι από δεξιά και από αριστερά: Από δεξιά μπάζει γιατί δεν λέει από πού θα πάρει τα λίγα χρήματα που δίνει και από αριστερά επειδή δίνει ελάχιστα: Μόλις 15 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρικό ρεύμα, όταν ο κ. Φωτόπουλος της ΔΕΗ πήρε 6 ευρώ την ημέρα» ανέφερε στη Βουλή, στην ομιλία του επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Ζητούσαμε για πολύ καιρό επιτέλους να κυβερνήσετε. Πέρασαν πενήντα μέρες, ξεκινήσαμε και έχουμε αρχίσει να φοβόμαστε μήπως ήταν καλύτερα όταν δεν κυβερνούσατε» σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

«Σε κάθε υπουργείο βλέπουμε δύο πολιτικές: Δύο πολιτικές στο μεταναστευτικό, τώρα ανοίγουν, τώρα κλείνουν. Άλλα λέει ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup, υπογράφοντας και κάνοντας μία συμφωνία που χαιρετίσαμε και στις 20 Φεβρουαρίου και στηρίξαμε ενεργά, άλλα είπε χθες η κ. Βαλαβάνη. Αλλάζει ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ- όχι όπως είχε πει και είχε δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στους ομολόγους του: Τα έσοδα πηγαίνουν για την κοινωνική ασφάλιση και όχι για τη μείωση του χρέους της χώρας. Όσο ευγενής κι αν είναι ο σκοπός, δεν μπορεί να λέμε κάποια πράγματα και την επόμενη μέρα να τα αναιρούμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς δημοσίου χρέους, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε πως έρχεται με την επίκληση λάθους άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, που δεν απαιτεί προηγούμενη έγγραφη πρόταση βουλευτών, και δήλωσε πως το κόμμα του είναι πρόθυμο με τους βουλευτές του, να βοηθήσει την κυβέρνηση να τη συγκροτήσει με τον σωστό τρόπο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, επαίνεσε εξάλλου την κυβέρνηση για τα κριτήρια που έθεσε κατόπιν των παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τους εθελοντές συμβούλους των υπουργών που θα εργάζονται αμισθί (να είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου), υπέδειξε ωστόσο πως θα πρέπει να εισαχθεί όριο για τον αριθμό τους, καθώς και ασυμβίβαστα, ώστε «να μην προσλάβει για παράδειγμα κάποια κυβέρνηση έναν κλινικάρχη ως εθελοντή σύμβουλο στον υπουργό Υγείας, ή ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας στον υπουργό Μεταφορών».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε στη δική του ομιλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου» είπε.

Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, εντάσσεται στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ισχύ των νομισμάτων τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγωγών ενέργειας.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για τη φτώχεια και την εξαθλίωση ευθύνη έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Υπάρχει όντως τέτοια ευθύνη, αλλά γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχια και στην εξαθλίωση;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Βάλατε στους εφοπλιστές κάποια έκτακτη εισφορά να πληρώσουν για να δώσετε χρήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα; Στους μεγαλοβιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλέμπορους; Όχι. Κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στα πλαίσια του Προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο λαός πληρώνει τους φόρους, και όχι οι εφοπλιστές, ή οι βιομήχανοι- ή πληρώνουν ελάχιστα (…) Κουρέψατε τα ψίχουλα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για να μπορείτε να πληρώνετε τους δανειστές και το ΔΝΤ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η αιτία της διαφθοράς εντοπίζεται στον καπιταλισμό, όπου «νομιμοποιείται η υφαρπαγή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» και παρατήρησε πως στο όνομα της πάταξης του μαύρου πολιτικού χρήματος «η ΕΕ θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».

«Πολύ φοβόμαστε, πως δυστυχώς, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, θα επιδιώξετε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την προειδοποίηση πως η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει αν συνεχιστούν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους των δανειστών και συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά απέναντι στη χώρα, απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους ελληνες πολίτες, ως προτεραιότητα» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνουμε αποδέκτες μονομερών ενεργειών εκ μέρους των δανειστών. Είναι σαφής η άποψή μας και τη διατυπώνουμε με μεγάλη σαφήνεια για όποιον θέλει να την ακούσει για μια ακόμη φορά. Εμείς δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα ανεχθούμε όμως και μονομερείς ενέργειες εις βάρος του ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι δεν κυβερνά μια κυβέρνηση υπό επιτροπεία, ούτε με μερική εξουσιοδότηση και εντολή. Κυβερνά μια κυβέρνηση που θέλει να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την εθνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της χώρας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».

Ταυτόχρονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Θα πέσουν στο κενό οι εκβιασμοί που απεργάζονται απέξω και από μέσα. Εκβιασμοί που θέλουν να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αυτής. Θα προχωρήσουμε χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λόγο σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει και τα οποία είναι απολύτως εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής προσαρμογής» δηλαδή, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, για την ΕΡΤ αλλά και μια σειρά άλλα μέτρα ανθρωπιστικής υφής όπως αυτά που ανήγγειλε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν την κατάργηση φυλακών Τύπου Γ, την αποφυλάκιση ανηλίκων, βαριά ασθενών και αναπήρων και την τιμωρία του Bullying.

«Θα πέσουν στο κενό αυτοί οι εκβιασμοί παρεμπόδισης του νομοθετικού έργου και θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του πλαισίου συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου που συνυπογράψαμε με το Eurogroup, ένα πλαίσιο το οποίο θέτει μια κίνηση για μεταρρυθμίσεις και καθιστά οριστικά παρελθόν το Μνημόνιο και την 5η αξιολόγηση. Και ταυτοχρόνως θα επιμείνουμε στο μεταβατικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, στην υποχρέωση των δανειστών να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.