Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι μολύνθηκε από λοιμογόνο στέλεχος του ιού της γρίπης. Αρκετοί πίστεψαν έπειτα από σχετικό δημοσίευμα ότι είχε μεταβεί μυστικά σε ιδιωτική κλινική της Ελβετίας, όπου η σύντροφός του και πρώην ολυμπιονίκης Αλίνα Καμπάγεβα γέννησε το παιδί τους. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ υπήρξαν και αναφορές ακόμη και για πραξικόπημα. Χθες, ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να τερματίσει ο ίδιος την εικοτολογία για την πολυήμερη απουσία του από τα κοινά, δηλώνοντας μάλιστα πως τα πάντα «θα ήταν βαρετά χωρίς τα κουτσομπολιά».

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του και έχοντας προκαλέσει πανικό στα ρωσικά ΜΜΕ, ο ηλικίας 62 ετών επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την 5η Μαρτίου. Τότε ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Ακολούθησε η ξαφνική ακύρωση ενός ταξιδιού στο Καζακστάν και η αναβολή της υπογραφής μιας συνθήκης με εκπροσώπους της Νότιας Οσετίας, γεγονότα που έδωσαν τροφή για πάσης φύσεως εικασίες. Ιδιαίτερη αίσθηση στη ρωσική κοινή γνώμη προκάλεσε η απουσία του Πούτιν από την ετήσια συνεδρίαση ανώτερων αξιωματούχων της FSB, των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Χθες, ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος χαμογελώντας με άνεση στον τηλεοπτικό φακό και όντας ήρεμος και χαλαρός, αν και λίγο χλωμός, υποδέχτηκε στο Παλάτι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη τον πρόεδρο της Κιργιζίας Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ. «Είδατε λοιπόν τον παράλυτο πρόεδρο με την επιβαρημένη υγεία, τον οποίο είχαν αιχμαλωτίσει οι στρατηγοί; Μόλις έφτασε από την Ελβετία, όπου παρέστη σε μια γέννηση όπως γνωρίζετε» δήλωσε ειρωνικά προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πέσκοφ.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ενδεχομένως για να δείξει στον ρωσικό λαό και στην παγκόσμια κοινότητα ότι εξακολουθεί να είναι όχι μόνο υγιής αλλά και ιδιαίτερα αποφασιστικός όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται στην Αρκτική και στη Δυτική Ρωσία. Στις ασκήσεις αυτές πρόκειται να συμμετάσχουν περίπου 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία, 110 μαχητικά αεροσκάφη και 15 υποβρύχια, ενώ αφορμή για τη διεξαγωγή τους αποτελούν οι «νέες προκλήσεις και απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια» που καλείται να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο, δήλωσε ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας.

321 δισ. ευρώ

ή αλλιώς 21 τρισεκατομμύρια ρούβλια είναι το ποσό που έχει δεσμευτεί να δαπανήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν έως το τέλος της δεκαετίας για την αναμόρφωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ, ιδιαίτερη ανησυχία στο Κρεμλίνο προκαλεί η αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.