Περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο πάρκο, η πρωτεύουσα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Vitosha (Βίτοσα), που απλώνεται στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του ορίζοντά της. Το όρος είναι πολύ γνωστό και δέχεται επισκέπτες είτε για αθλητικό τουρισμό, π.χ. για αναρρίχηση ή σκι, είτε για να θαυμάσουν το Εθνικό Πάρκο Vitosha. Αλλα αξιοθέατα του όρους είναι το μοναστήρι Dragalevtzi και η μεγαλύτερη σε μήκος σπηλιά της χώρας, η Duhlata. Η πρόσβαση στο βουνό γίνεται εύκολα με αστικά λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο της πόλης.

Η Σόφια είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με ιστορία μεγαλύτερη από επτά χιλιετίες. Οι μεγάλες λιθόστρωτες λεωφόροι, οι όμορφες μπουτίκ και η πραγματικά ξέφρενη νυχτερινή ζωή πρωταγωνιστούν σε αυτή την πόλη των 1,3 εκατ. κατοίκων. Ο πιο σημαντικός δρόμος της είναι η Λεωφόρος Vitosha, που παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο βουνό, σύμβολο της Σόφιας. Η λεωφόρος μαζί με τους όμορφους δρόμους που καταλήγουν ή ξεκινούν από αυτή, είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός δρόμος με πολλά κομψά καταστήματα, καφετέριες, ρεστοράν και μπαρ.

Τα κτίρια-σύμβολα αυτού του τόπου ξεχωρίζουν στο μενού των αξιοθέατων. Εν αρχή είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ένα από τα πιο πλούσια της Ανατολικής Ευρώπης. Τα εκθέματα του μουσείου αφορούν από την παλαιολιθική εποχή μέχρι το σήμερα. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών εκθεμάτων είναι οι μοναδικοί χρυσοί θησαυροί από το Panaguyrishte και τα ασημικά από τη Θράκη. Θα βρείτε επίσης πολλά παραδοσιακά κοστούμια και όπλα κάθε εποχής, ενώ δεν λείπουν τα καθημερινά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες. Στο μουσείο επίσης στεγάζονται 650.000 εκθέματα που παρουσιάζουν την πρόοδο του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στη Βουλγαρία.

Ναός – κόσμημα. Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και πολλοί τον χαρακτηρίζουν το πιο θαυμάσιο οικοδόμημα του 20ού αιώνα στη Βαλκανική. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ναός στα Βαλκάνια και στα 3.170 τ.μ. του μπορεί να υποδεχθεί 10.000 άτομα! Η εκκλησία είναι νεο-βυζαντινής αρχιτεκτονικής και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1912. Ο χρυσός θόλος έχει ύψος 45 μέτρα, το καμπαναριό φτάνει τα 50 μέτρα και έχει 12 καμπάνες. Χτίστηκε προς τιμήν των στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας το 1877 με 1878, που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πίσω από τον ναό βρίσκεται και μια κρύπτη που στεγάζει την παλιά βουλγαρική συλλογή τέχνης.

Το εθνικό θέατρο Ivan Vazov στο κέντρο της πόλης είναι ένα από τα παλαιότερα θέατρα στη χώρα και αποτελεί σημαντικό μνημείο. Χτίστηκε το 1907, το εσωτερικό του καταστράφηκε από φωτιά το 1923 και ανακατασκευάστηκε έξι χρόνια αργότερα. Η πρόσοψη του θεάτρου θυμίζει αρχαιοελληνικό κτίριο με τις έξι άσπρες μαρμάρινες στήλες που απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Μούσες, ενώ η κομψή κύρια αίθουσα έχει χωρητικότητα 850 θεατών.

Επίσης το κτίριο της Εθνικής Οπερας και Μπαλέτου που σχεδιάστηκε το 1921 αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της χώρας, ενώ η εκκλησία του Boyana η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της Σόφιας θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο μνημείο της ανατολικής ευρωπαϊκής μεσαιωνικής τέχνης. Χτίστηκε τον 10ο αιώνα, αποτελείται από τρία κτίρια και διαθέτει τοιχογραφίες του 1259.