Παραλλαγή της πρότασης για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τον Ιανουάριο του 2014 εξετάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου 2014 σε ημερίδα του ΣΕΒ ο κ. Σάλλας -o οποίος αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – τάχθηκε υπέρ μιας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού, λέγοντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας και να δημιουργήσει την κατάλληλη ηρεμία στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς συνίστατο στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς περιλαμβάνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15%.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο απαγορεύει ρητά τις φοροαμνηστεύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου οι ελληνικές φορολογικές Αρχές πρέπει να διατηρήσουν τα κατάλληλα κίνητρα προς την κατεύθυνση μιας «υγιούς κουλτούρας πληρωμών» και ως εκ τούτου να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες ή να μην επεκτείνουν τις υφιστάμενες αμνηστίες για τη συλλογή των φόρων και των κοινωνικών εισφορών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα προσαρμογής.