Οταν ο Κριστιάν Νουαγέ αποσυρθεί από τη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός και πέρα από τη χώρα.

Η διαφαινόμενη αποχώρηση του Νουαγέ, που είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προοιωνίζεται μεγαλύτερες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –ειδικά αν το μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου, ο επίσης γάλλος Μπενουά Κερέ αντικαταστήσει τον Νουαγέ στη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο Κερέ είναι ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης και την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου πονοκεφάλου της ευρωζώνης, της Ελλάδας. Μια κίνηση καριέρας του Κερέ να πάει στην Τράπεζα της Γαλλίας θεωρείται τόσο πιθανή ώστε έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους θεωρίες για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ για να τον αντικαταστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Δύο από τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί αντικαταστάτες είναι η Λορένς Μπον, που από πέρυσι έχει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του Ολάντ, και η Κλερ Βεσάν, που είναι προσωπάρχης του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Αυτό τουλάχιστον λένε δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος Γάλλος. Ομως μέχρι σήμερα το Παρίσι είχε πάντοτε έναν δικό του άνθρωπο εκεί. Ο Νουαγέ ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ το 1998 όταν η Τράπεζα άρχισε να λειτουργεί. Το 2003 έγινε διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Τον Οκτώβριο ο Νουαγέ θα γίνει 65 ετών και με βάση τη νομοθεσία της Γαλλίας αυτό είναι το όριο για να είναι κάποιος δημόσιος υπάλληλος στη χώρα. Για να μείνει στη θέση του στην Τράπεζα της Γαλλίας μετά την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια.

Επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται χρόνο για να εγκρίνει την τοποθέτηση νέων μελών στην ΕΚΤ, πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεχτεί πιέσεις για την τοποθέτηση περισσότερων γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΚΤ. Σήμερα μόνο δύο από τα 25 μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ –οι 19 κεντρικοί τραπεζίτες κάθε χώρας και τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου –είναι γυναίκες. Πρόκειται για τη Γερμανίδα Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

© Bloomberg News